Brinemo za okoliš
EU

Visoki zvaničnici EU pozdravili njemački koalicijski sporazum

07.02.2018
BRUXELLES, 7. feb 2018

Visoki zvaničnici Evropske unije pozdravili su današnji sporazum u Berlinu o formiranju nove koalicijske vlade ljevice i desnice, nazivajući dugo očekivani sporazum podsticajem za EU u cjelini.

- Koalicijski sporazum u Njemačkoj: također dobra vijest i za Evropu - objavio je u tweetu evropski komesar za ekonomiju Pierre Moscovici.

- Poštovanje konstruktivnom stavu mojih prijatelja iz SPD-a - dodao je francuski socijalista, u pohvali Socijaldemokratima zbog obnove koalicije na čelu s kancelarkom Angelom Merkel, uprkos strahovanjima da bi to moglo dodatno oslabiti izbornu bazu ljevice. 

Šef kabineta uticajnog predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera također je pozdravio sporazum o formiranju vlade koju predvode njemu bliski Kršćanski demokrati. 

- Sporazum na 170 stranica za naredne četiri godine otvorio je snažno evropsko poglavlje, s brojnim obavezivanjima prema sektorskim poglavljima EU - navodi Martin Selmayr u tweetu na kome je postavio fotografije njemačke i zastave EU. 

Odsustvo aktivne vlade od septembra prošle godine u najmoćnijoj evropskoj državi izazvalo je nelagodu u Bruixellesu, koji insistira na tješnjim vezama država članica u vrijeme kada se Britanija priprema da napusti  blok.

Izbor Emmanuela Macrona za francuskog predsjednika u maju prošle godine, nakon što je obećao tješnje veze s Njemačkom, povećalo je nade u Bruxellesu u značajniji napredak u EU, kao što je uvođenje novih pravila unutar eurozone, uprkos razlikama između Pariza i Berlina. Neki čelnici EU nadaju se, ipak, da bi SPD mogao približiti Merkel i Macrona, nezavisnog političara koji je bio ministar u prethodnoj socijalističkoj vladi u Parizu.

 Selmayr je naglasio da dugački koalicijski sporazum uključuje njemačke pozicije prema brojnim političkim poljima EU, među kojima su jedinstveno digitalno tržište, vojna saradnja, online privatnost, autorska prava i ekologija. 

Manfred Weber, koji predvodi saveznike kancelarke Merkel s desnog centra u Evropskom parlamentu, objavio je na Twitteru: "Dobar signal iz Berlina narodima i Evropi u cjelini: buduća njemačka vlada spremna je da doprinese snažnijoj i boljoj Evropi. To je očigledno proevropski pristup i odgovor populistima", prenosi Reuters.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

mos
Za obnovu Iraka međunarodna zajednica obećala 30 milijardi dolara
16.02.2018

- Osjećamo da je svijet uz nas. Kad smo pobijedili ISIL sada moramo pobijediti i u obnovi države - rekao je Abadi.

til
Sastanak Cavusoglu i Tillerson: Dogovorena normalizacija odnosa Turske i SAD-a
16.02.2018

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u petak kako su njegova zemlja i Sjedinjene Države odlučili normalizirati odnose.

sad
Cruz najavio masovno ubistvo u komentarima na internetu, FBI bio obaviješten
16.02.2018

Cruz je legalno kupi oružje kojim je počinio drugo najgore masovno ubistvo u školama u Sjedinjenim Državama.