Brinemo za okoliš
oh

Hearne: OHR neće nametati rješenja za Mostar

07.02.2018

MOSTAR, 7. feb 2018

Prvi zamjenik visokog predstavnika Dennis Hearne, koji boravi u nastupnom posjetu Mostaru, izjavio je kako OHR neće nametati rješenja koja se tiču Statuta Grada Mostar i izbornih pravila za taj grad.

Na sastanku zamjenik visokog predstavnika i mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, govorilo se o trenutnom političkom, ekonomskom i administrativnom stanju u Mostaru, kao i o problemima koji postoje zbog nepostojanja Gradskog vijeća.

Na upit novinara je li Mostar ponovno u fokusu međunarodne zajednice s obzirom na to da u Mostaru nije bilo lokalnih izbora od 2008. godine, Hearne je u izjavi medijima kazao kako nije došao s bilo kakvom novom inicijativom ili nekom novom idejom.

- Međunarodna zajednica poduzima određene napore, njih predvode predstavnici SAD-a i Europske unije, i cilj tih napora je da se pokuša pomoći, odnosno asistirati u pronalaženju rješenja koja se tiču izbornih pravila - istaknuo je Hearne.

Prema njegovim riječima, bilo kakvi rezultati do kojih se dođe u tom procesu ovisit će od političkih stranaka koje u tome sudjeluju.

- Mislim kako je svima jasno da je situacija u Mostaru posebna i da sadašnje stanje predugo traje. Nadam se kako će doći do napretka u okviru tih razgovora - istaknuo je Hearne.

Komentirajući članak u jednoj dnevnoj tiskovini kako će visoki predstavnik nametnuti rješenje za Mostar, Hearne je istaknuo kako unutar OHR-a nema nikakvih inicijativa niti razgovora koji bi išli u pravcu nametanja.

Tijekom sastanka gradonačelnik Bešlić je zatražio pomoć u obnovi devastiranih, ratom oštećenih objekata, kao i pomoć za rad javnih poduzeća jer, kako je kazao, u njihovom radu postoje velike poteškoće zbog nepostojanja Gradskog vijeća.

Dogovoreni su sastanci na kojima će se pokušati naći rješenja kako bi sve moglo funkcionirati, dodao je.

Inače, prvi zamjenik visokog predstavnika Dennis Hearne tijekom službenog boravka u Mostaru sastao se i s predstavnicima županijske Vlade kao i s predstavnicima nevladinih organizacija.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

sun
U većem dijelu BiH sutra sunčano, u večernjim satima naoblačenje
16.02.2018

Za Krajinu, sjever i sjeveroistok Bosne sutra prijepodne se prognozira magla ili niska naoblaka. U ostatku BiH bit će pretežno sunčano.

sta
Statistika će igrati bitnu ulogu u daljnjem napretku BiH ka EU
16.02.2018

To je izjavio povodom današnjeg početka novog Twinning projekta " Podrška reformi statističkog sistema u Bosni i Hercegovini".

cci
CCI pozivaju vlasti da se uhvate u koštac s problemom odlaska mladih iz zemlje
16.02.2018

Predstavljajući izveještaj o monitoringu rada Vlade i Parlamenta FBiH naveo je da je u prošloj godini usvojeno 16 zakona, dok 22 zakona uopšte nisu razmatrana ni u jednom domu Parlamenta FBiH.