Brinemo za okoliš
zem

Nakon potresa na Tajvanu spasioci tragaju za 145 nestalih osoba

07.02.2018
HUALIEN, 7.feb 2018

Spasilačke službe nastavile su u srijedu pretraživati srušene zgrade u potrazi za 145 nestalih nakon potresa magnitude 6,4 stepena u kojemu su u noći na srijedu u tajvanskom ljetovalištu Hualienu poginule namanje četiri osobe.

Službenik u hotelu Marshal poginuo je nakon što su se ruševine obrušile na prizemlje zgrade, javila je državna novinska agencija CNA.

Spasilački radnik izjavio je za tajvanskog javnog emitera programa TVBS da spasioci rade na izvlačenju još dvoje službenika dok su članovi porodica čekali u blizini.

Radnik na održavanju koji je spašen nakon što je bio zarobljen pod ruševinama u podrumu hotela Marshal kazao je da je snaga potresa bila neuobičajena.

- U početku nije bio tako snažan, navikli smo na takve pojave, i u početku je zaista djelovalo beznačajno. To je, međutim, vremenom postajalo sve gore. Bilo je uistinu zastrašujuće - izjavio je  Chen Ming-hui za CNA nakon što je spojen sa sinom i unukom.

Ostale zgrade pomjerile su se u temeljima a spasioci su koristili ljestve, konopce i kranove kako bi izvukli mještane na sigurno.

Lokalni dužnosnici objavili su da je u potresu koji je pogodio grad na istočnoj obali Tajvana oko ponoći po lokalnom vremenu ozlijeđeno najmanje 225 osoba. Prema posljednjim podacima 145 osoba smatra se nestalima, a za mnoge od njih vjeruje se da se nalaze zarobljene ispod oštećenih ili srušenih zgrada, među kojima je i vojna bolnica.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bec
Uskršnji sajmovi u Beču i ove godine na nekoliko lokacija
20.02.2018

Na nekoliko lokacija u Beču i ove godine bit će postavljeni uskršnji sajmovi s brojnim štandovima s rukotvorinama, kulinarskim specijalitetima, muzičkim programom i zabavom za Bečlije i goste.

ol
Iranska vojska pronašla olupinu putničkog aviona na planini Dena
20.02.2018

or
Orban: Postoji šansa za integraciju Balkana u EU, migracija ne donosi korist
20.02.2018

Čelnik mađarske vlade opisao je kao sjajnu odluku da se u maju u Sofiji održi samit na kome će se raspravljati o budućnosti Balkana u EU.

SBF