Brinemo za okoliš
mer

Postignut sporazum o njemačkoj koaliciji

07.02.2018
BERLIN, 7. feb 2018

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel u srijedu su se dogovorili "u principu" sa Socijaldemokratima (SPD) lijevog centra oko koalicijskog sprazuma, saopćili su izvori koji učestvuju u razgovorima, približavajući za korak najveću evropsku ekonomiju formiranju nove vlade.

- U principu to je učinjeno - izjavio je jedan izvor, dodajući da 15 vodećih pregovarača još raspravljaju.

Koalicijski sporazum prekinut će veliku neizvjesnost koja je oslabila njemačku ulogu u međunarodnim pitanjima i potegla je pitanja koliko će dugo Merkel ostati na položaju.

O svakom sporazumu, ipak, treba glasati 464.000 članova SPD-a u glasanju putem pošte prije nego što njihova stranka uđe u još jednu koaliciju s Merkel nakon što je bila manji partner u njenoj koalicijskoj vladi, prenosi Reuters.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bec
Uskršnji sajmovi u Beču i ove godine na nekoliko lokacija
20.02.2018

Na nekoliko lokacija u Beču i ove godine bit će postavljeni uskršnji sajmovi s brojnim štandovima s rukotvorinama, kulinarskim specijalitetima, muzičkim programom i zabavom za Bečlije i goste.

ol
Iranska vojska pronašla olupinu putničkog aviona na planini Dena
20.02.2018

or
Orban: Postoji šansa za integraciju Balkana u EU, migracija ne donosi korist
20.02.2018

Čelnik mađarske vlade opisao je kao sjajnu odluku da se u maju u Sofiji održi samit na kome će se raspravljati o budućnosti Balkana u EU.

SBF