Brinemo za okoliš
krim

Putem "Krimolovaca" zaprimljeno 360 poziva i 16 korisnih informacija

07.02.2018
ISTOČNO SARAJEVO, 7. feb 2018

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u decembru prošle godine registrirali su 360 poziva na telefonskoj liniji "Krimolovci".

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 16 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Osim navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljena je 71 prijava, od čega 21 korisna informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na zloupotrebu službenog položaja i privredni kriminal. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem "Krimolovaca" i elektronskog obrasca, 37 je proslijeđeno na daljnje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po deset je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 20 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem "Krimolovaca" ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela, saopćeno je iz SIPA-e. 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

pi
Hrvatski i bh. državljani pljačkali po RH plastičnim noževima i pištoljima
15.02.2018

Mete su im bile ljekarne i kladionice na području Črnomerca, Podsuseda, Dubrave, Maksimira, Peščenice, Medveščaka, Trnja i Samobora, javlja Hina.

krijumčarenje
Crno tržište u BiH: Pištolj 300 do 700, puška 250 do 450 maraka
10.02.2018

Cijene kratkih i dugih cijevi u zemljama zapadne Evrope mnogo su veće nego kod nas • Prema jednom istraživanju UNDP-a, u BiH ima oko 750.000 komada ilegalnog oružja • Puškama porijeklom sa Balkana vrše se teroristički akti širom svijeta • SIPA je u 1

pi
Pripadnici MUPKS-a uhapsili četiri osobe zbog pucnjave u centru Sarajeva
09.02.2018

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) uhapsili su osobe inicijala B. E. (1989.), B. H. (1993.), H. J. (1981.) i P. S. (1977.), koje se dovode u vezu sa sinoćnjom pucnjavom u centru Sarajeva.