Brinemo za okoliš
jun

Sestra Kim Jong-una prisustvovat će otvaranju olimpijade u Južnoj Koreji

07.02.2018
SEUL, 7. feb 2018

Uticajna sestra sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una u petak će prisustvovati ceremoniji otvaranja zimske olmpijade koja će biti održana  u Južnoj Koreji, saopćili su u srijedu ministri u Seulu.

Kim Yo-jong je najmlađa kćerka pokojnog čelnika Kim Jong-ila i njena pozicija je ojačana u prošloj godini kada je izabrana u Politbiro.

Obje Koreje marširat će pod istom zastavom na ceremoniji otvaranja.

Učešće Sjevera smatra se poboljšanjem bilateralnih odnosa. Eksperti, ipak, tvrde kako je malo vjerovatno da će to imati bilo kakvog uticaja na nuklearne ambicije Sjevera.

SAD smatraju da Sjever koristi olimpijadu u predpropagandne svrhe i poslale su potpredsjednika Mikea Pencea kako bi se suprostavio tome.

- Putujemo kako bismo se uvjerili da Sjeverna Koreja ne koristi snažnu simboliku zimske olimpijade i kako bi zataškala istinu o svom režimu - izjavio je Pence.

Kim Yo-jong  bit će u pratnji ceremonijalnog šefa države Kim Yong-nama, čije je prisustvo ceremoniji otvaranja objavljeno tokom prethodnog vikenda.

Većina 280-člane sjevernokorejske delegacije, među kojima je i tim navijačica, stigla je u Južnu Koreju danas.

Delegacija, koju predvodi sjevernokorejski ministar sporta Kim Il-guk, uključuje 229 navijačica, četvero zvaničnika iz nacionalnog Olimpijskog komiteta, 26 taekwondo demonstratora i 21 novinara.

Tim je stigao preko zapadne granice zemlje u 09.28 sati po lokalnom vremenu (00.26 po srednjoevropskom), javila je novinska agencija Yonhap.

Rođena 1987. godine, Kim Yo-jong je veoma bliska Kim Jong-unu, koji je četiri godine stariji od nje. Njih dvoje istovremeno su živjeli i studirali u švicarskom gradu Bernu.

Ona je udata za sina Choe Ryong-haea, uticajnog partijskog sekretara.

I dalje je na američkoj crnoj listi zbog navodne povezanosti s kršenjima ljudskih prava u Sjevernoj  Koreji, prenosi BBC.
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

eu
EU priprema sankcije mijanmarskim generalima
22.02.2018

Nije bilo rasprave o imenima generala kojima će biti uvedene sankcije, ali su Sjedinjene Države saopćile u decembru da će sankcionirati general majora Maung Maung Soea

ru
Navalny pušten na slobodu nakon policijskog privođenja
22.02.2018

Ruski opozicioni lider Alexei Navalny rekao je da ga policija pustila u četvrtak sat vremena nakon što je bio u pritvoru u Moskvi.

rus
Nebenzia rekao Haley: Rusija ima legalno izabranu vladu, a ne "Putinov režim"
22.02.2018

Kako je rekao ruski diplomata, "nekim državama teško je prihvatiti očigledne stvari".

SBF