Brinemo za okoliš
dan

Dogodilo se na današnji dan

07.02.2018
Dogodilo se na današnji dan

1792. – Austrija i Pruska su sklopile savez protiv revolucionarne Francuske zbog straha od širenja ideja revolucije.

1864. – Umro je reformator srpskog jezika i pravopisa Vuk Stefanović Karadžić.

1894. – Umro je belgijski proizvođač duvačkih instrumenata Adolphe Sax, koji je 1840. izumio muzički instrument, nazvan – njemu u čast – saksofon.

1942. – Ustaše pobile oko 2300 Srba u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac pored Banje Luke.

1964. – Popularna britanska pop grupa “Beatles” prvi put je gostovala u SAD.

1968. – Premijeri svih deset kanadskih provincija odobrili su nacrt ustava, prema kojem je status francuskog jezika u cijeloj Kanadi izjednačen s engleskim.

1971. – Žene u Švajcarskoj referendumom su dobile pravo glasa.

1984. – Američki kosmonaut Bruce McCandless napustio je svemirski brod “Challenger” i “prošetao” svemirom kao prvi čovjek koji se kretao bez fizičke veze s letjelicom, pokretan motorom na leđima.

1990. – Plenum Centralnog komiteta Komunističke partije SSSR prihvatio je prijedlog lidera Mihaila Gorbačova za ukidanje 70-godišnjeg monopola na vlast te partije, čime je otvoren put za višepartijski politički sistem.

1992. – Ugovor o Europskoj uniji, poznatiji kao Ugovor iz Maastrichta, potpisan u ovom nizozemskom gradu, označio je uspostavljanje Europske unije, a stupio je na snagu 1. siječnja 1993. potpisalo ga je dvanaest članica tadašnje Europske zajednice.

2006. – Naučna ekspedicija otkrila je više novih vrsta životinja i biljaka na Zapadnoj Novoj Gvineji. Otkriveno je 20 novih vrsta žaba, 4 vrste leptira, nekoliko vrsta palmi, jedna ptičija podvrsta, kao i vrsta kengura za koju se mislilo da je istrebljena zbog lova.

2014. – Val socijalnih protesta zahvatio je sve veće gradove u BiH. U Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Bihaću, Zenici i drugim gradovima pobunjeni narod sukobio se sa snagama specijalne policije, lojalnim režimu. Nakon što su specijalci građane Sarajeva palicama pobacali u Miljacku, narod je uzvratio svom silinom. Tokom ovih protesta zapaljene su zgrade kantonalnih vlada u više gradova, zgrada predsjedništva u Sarajevu, a u Mostaru su osim zgrada institucija zapaljena i sjedišta HDZ-a i SDA, stranaka koje ovim gradom vladaju neprekidno od 1990. Protesti su organizovani i u gradovima Republike Srpske, ali su brzo ugušeni.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

mos
Za obnovu Iraka međunarodna zajednica obećala 30 milijardi dolara
16.02.2018

- Osjećamo da je svijet uz nas. Kad smo pobijedili ISIL sada moramo pobijediti i u obnovi države - rekao je Abadi.

til
Sastanak Cavusoglu i Tillerson: Dogovorena normalizacija odnosa Turske i SAD-a
16.02.2018

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u petak kako su njegova zemlja i Sjedinjene Države odlučili normalizirati odnose.

sad
Cruz najavio masovno ubistvo u komentarima na internetu, FBI bio obaviješten
16.02.2018

Cruz je legalno kupi oružje kojim je počinio drugo najgore masovno ubistvo u školama u Sjedinjenim Državama.