Brinemo za okoliš
gor

Slovenija: Zaposleni u Gorenju prijete štrajkom

06.02.2018
LJUBLJANA, 6. feb 2018

Zaposleni u koncernu Gorenje u slovenskom Velenju zaprijetili su u utorak štrajkom zbog otkazivanja starog kolektivnog ugovora i nastojanja uprave da se im smanji broj dana godišnjeg odmora na koji su prema njemu imali pravo.

Štrajk zbog otkazivanja kolektivnog ugovora podržava više od 95 posto zaposlenih, kazao je predsjednik sindikata Žan Zeba, dodavši da im uprava nije odgovorila na zahtjev da opozove svoju prijašnju odluku o otkazivanju kolektivnog ugovora.

U pogonima koncerna Gorenje u Velenju, proizvođaču kućanskih aparata i jednom od najvećih izvoznika, radi više od 6.000 zaposlenih, a Gorenje ima pogone i u Češkoj i Srbiji.

Skupina Gorenje je 2017. imala 1,307 milijardi eura prihoda, što je četiri posto više nego godinu dana ranije, ali je čista dobit iznosila samo 1,2 milijuna eura.

U sindikatu zaposlenih u Gorenju Velenje najavljuju da će se odluka o mogućem štrajku donijeti tijekom mjeseca, ako uprava u međuvremenu ne odustane od otkazivanja kolektivnog ugovora.

Do otkazivanja kolektivnog ugovora došlo je nakon konflikta sindikata i uprave koji se nisu mogli dogovoriti oko smanjivanja broja dana godišnjeg odmora, jer je uprava tražila da se odmor smanji za četiri dana, dok je sindikat dopuštao smanjivanje za najviše dva dana.

Stari kolektivni ugovor iz 1991. godine više ne odgovara sadašnjoj situaciji i treba ga modernizirati prema sadašnjim prilikama, navela je uprava Gorenja koju vodi Franjo Bobinac.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

tr
Slovenci obilježavaju 240. obljetnicu prvog uspona na Triglav
16.02.2018

Značajna obljetnica simboličkog rođenja planinarstva u Sloveniji biti će u ljetnim mjesecima obilježena na Bohinju i Mojstrani.

fp
Slovenija: Štrajk učitelja i nastavnika, 1000 osnovnih i srednjih škola ne radi
14.02.2018

U Sloveniji je u srijedu započeo štrajk nastavnika i odgojitelja, te ostalih djelatnika u obrazovanju, u kojemu po podacima njihova sindikata sudjeluje 37.000 zaposlenih iz oko 1000 obrazovnih ustanova.

vu
Vučić: Hrvatskoj i Srbiji potreban je dijalog
14.02.2018

Vučić je najavio da će predsjednicu Hrvatske Grabar-Kitarović pozvati da prije ljeta posjeti posjeti Beograd, rekavši kako je uvjeren da će ona taj poziv i prihvatiti.