Brinemo za okoliš
nn

Banke u Britaniji i SAD-u zabranile kupnju kriptovaluta kreditnim karticama

06.02.2018
LONDON/NEW YORK, 6.feb 2018

Banke u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama zabranile su upotrebu kreditnih kartica za kupnju bitcoina i ostalih kriptovaluta, strahujući da u slučaju naglog pada njihove vrijednosti klijenti neće moći vraćati dugove.

Najveći britanski zajmodavac Lloyds Banking Group Plc objavio je u nedjelju da će klijentima s kreditnim karticama zabraniti kupnju kriptovaluta, slijedeći time primjer američkih bankovnih divova JP Morgan Chase & Co-a i Citigroupa.

Zabrana bi trebala zaštititi klijente od gomilanja dugova kupnjom virtualnih valuta na kredit u slučaju da njihova vrijednost naglo padne, pojasnila je glasnogovornica Lloydsa.

Prošlog je tjedna Mastercard objavio da je zbog klijenata koji su kreditnim karticama kupovali kriptovalute obujam inozemnih transakcija u četvrtom tromjesečju uvećan za jedan postotni bod.

U to je vrijeme vrijednost bitcoina vrtoglavo rasla, dosegnuvši 16. prosinca rekordnih 19.187 dolara na internetskoj platformi Bitstamp sa sjedištem u Luxembourgu.

U međuvremenu je vrijednost najpoznatije kriptovalute dramatično pala, na 7.700 dolara u ponedjeljak oko podneva na Bitstampu, pod utjecajem bojazni da će regulatori širom svijeta oštro ograničiti transakcije digitalnim valutama.

Glasnogovornica američke banke JP Morgan Chase kazala je da trenutno ne obrađuju kupnju kriptovaluta kreditnim karticama zbog velikih oscilacija njihovih vrijednosti i pratećeg rizika. Glasnogovornica Citigroupa potvrdila je da su uveli sličnu zabranu ali nije navela razlog.

Zabrana se odnosi samo na kupnju kreditnim karticama, dok korisnici debitnih kartica još mogu kupovati kriptovalute, javlja Poslovni.hr.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bu
Turci sve više kupuju nekretnine u Crnoj Gori
16.02.2018

"U Crnu Goru počeli su da dolaze klijenti iz Turske, koji kupuju stanove u vrijednosti od 50 do 70 tisuća eura. Kupuju u cijeloj Crnoj Gori, ali najviše u Budvi", kazao je Stanišić.

po
Pošta Slovenije traži 20 poštara u BiH, bruto plata 955 eura
16.02.2018

Pošta Slovenije posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH traži u našoj zemlji 20 poštara/pismonoša.

otpad
OVAKO MI BRINEMO O OKOLIŠU: U mnogim se zemljama smeće, otpad brzo pretvara u novac! A kod nas ....
16.02.2018

U Norveškoj jedan posto otpada ide na deponije, u Njemačkoj tri posto, na Londonskoj berzi se trguje otpadom, neke fabrike od plastičnih boca prave jakne i kape! USrbiji je hiljade ljudi zaposleno na razdvajanju otpada! U BiH takvog odnosa prema otpa