Brinemo za okoliš
brasno

Šarović: Ove godine iz BiH u Tursku izvoz minimalno 85.000 tona brašna

02.02.2018
BIJELJINA, 2. feb 2018

Iz Bosne i Hercegovine će u ovoj godini biti moguć izvoz brašna u Tursku u iznosu od minimum 85.000 tona, potvrdio je danas ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ističući da je to rezultat pregovora budući da je prvobitno bio planiran aranžman od 30.000 tona.

Nakon sastanka u Bijeljini sa predstavnicima mlinske industrije u BiH, Šarović je naglasio da će ovaj izvoz na tursko tržište pomoći da, kako je naveo, poklekli domaći mlinarski sektor uposli svoje kapacitete, te održi i poveća broj radnika. 

-Izvoz je u prošloj godini povećan za 50 posto u odnosu na 2016. i dostigao je 103.000 tona brašna i 40.000 tona uglavnom pšenice, a ti su aranžmani osigurali  BiH više od 70 miliona KM -precizirao je.

Resorni bh.ministar je ukazao na potrebu da se ne ugrozi ovaj izvoz iz BiH u Tursku.

-Ovaj posao bi trebalo održati, poštovati pravilo porijekla i ne dozvoliti da se u ovom sektoru dese problemi koji su se dogodili sa izvozom mesa ili nedavno sa izvozom jabuka u Rusiju – kategoričan je Šarović. 

U BiH je, dodao je, potrebno povećati domaću proizvodnju pšenice.

Saša Urošević iz banjalučkog mlina "Žitoprodukt" rekao je novinarima da je velikim izvoznicima važno da se nastavi s izvozom u Tursku te da je ministarstvo pomoglo da se poveća izvozna kvota. 

Potvrdio je i da od domaćih proizvođača otkupljuju manje od pet posto pšenice zbog neodgovarajućeg kvaliteta, jer su, kaže, više usmjereni na prinos, nego na kvalitet pšenice. 

Urošević je dodao da su prošle godine bili najveći izvoznik brašna iz BiH sa izvezenih 20.000 tona, od čega je 98 posto u Tursku. 

Milinari nisu isključili mogućnost da u narednih petnaestak dana dođe do povećanja cijena brašna i pekarskih proizvoda u BiH, u rasponu od pet do 10 posto.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

nov
Novalić: Firme u kojim država ima vlasništvo važan faktor u razvoju ekonomije
22.02.2018

- Ova preduzeća moraju pratiti nove tehnologije i biti pokretač razvoja lanca vrijednosti i snabdijevanja na inovativan način, kako bi bili stavljeni u funkciju razvoja FBiH - rekao je Novalić.

biz
Nove međunarodne firme u Beču ostvarila investicije od 537 miliona eura
22.02.2018

Nakon što je 2016. godine dolaskom 178 stranih firmi na bečko tržište oboren rekord dotadašnjih međunarodnih naseljavanja, ovaj rekord je u 2017. godini povećan na 191 firmu.

tesla
Tesla modelom S nadmašio Mercedes S i BMW serije 7 u Europi
22.02.2018

Teslina luksuzna električna limuzina prestiže svoje njemačke konkurente. Model S prvi put je prošle godine nadmašio BMW-ov vodeći automobil iz serije 7 i Mercedesovu luksuznu klasu S u Europi.

SBF