Brinemo za okoliš
jk

Institucije SAD u BiH podržavaju projekt gasovoda Južna interkonekcija

02.02.2018


SARAJEVO, 2. feb 2018

U kompaniji BH-Gas danas je održan sastanak predstavnika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, USAID-a, EBRD-a i BH-Gasa u vezi učešća ovih institucija u realizaciji strateškog projekta izgradnje gasovoda Južna interkonekcija BiH – Hrvatska.

Vlada Federacije BiH je za projekt BH-Gasa Južna interkonekcija BiH – Hrvatska pravcem Zagvozd – Posušje – Novi Travnik – Travnik sa odvojkom za Mostar donijela zaključak o njegovom strateškom interesu za Federaciju BiH, te zadužila resorno Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i BH-Gas da intenziviraju aktivnosti na njegovoj realizaciji.

Nakon što je za projekt Južne interkonekcije Evropska komisija odobrila grant sredstva u okviru ConnecTA pretpristupnog fonda, u zadnjoj je fazi izrada sveobuhvatne analize troškova i koristi (CBA).

- Na današnjem sastanku potvrđena je podrška ovom projektu od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i USAID-a koji su spremni finansirati izradu slijedećeg nivoa tehničke dokumentacije, odnosno studije izvodljivosti, idejnog projekta i studije uticaja na okolinu i društvo. Za tu namjenu već su osigurana grant sredstva, te pokrenute aktivnosti na pripremi dokumentacije - stoji u saopćenju. 

Kako dodaju iz BH-Gasa, veoma je važno istaći podršku projektu od Vlade Federacije BiH, te usku saradnju BH-Gasa sa EBRD-om koji je u fazi izrade tehničke dokumentacije kroz fondove EU i USAID tehničke pomoći također snažno podržao projekat, te izrazio spremnost da u konačnici kroz kreditni aranžman učestvuje u finansiranju izgradnje projekta gasovoda Južna interkonekcija BiH – Hrvatska.  

Tokom sastanka predstavnici USAID-a i EBRD-a su istakli svoju privrženost realizaciji ovog strateškog projekta čiji značaj se ne ogleda samo u gasifikaciji novih područja unutar BiH, nego shvataju značaj ovog projekta prvenstveno radi osiguranja sigurnosti snabdjevanja prirodnim gasom postojećih potrošača u Federaciji BiH i BiH koja bi se postigla kroz diversifikaciju izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim gasom. Projekat Južne interkonekcije je u direktnoj vezi sa projektom izgradnje terminala na Krku i IAP projektom.

USAID i EBRD su osim podrške ovom projektu istakli važnost očuvanja i stabilizacije tržišta prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini i stvaranja zakonskog okvira u BiH, te je u tom smislu razgovarano o tehničkoj pomoći USAID-a na transponovanju Trećeg energetskog paketa u punom obimu, saopćeno je iz BH-Gasa.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bu
Turci sve više kupuju nekretnine u Crnoj Gori
16.02.2018

"U Crnu Goru počeli su da dolaze klijenti iz Turske, koji kupuju stanove u vrijednosti od 50 do 70 tisuća eura. Kupuju u cijeloj Crnoj Gori, ali najviše u Budvi", kazao je Stanišić.

po
Pošta Slovenije traži 20 poštara u BiH, bruto plata 955 eura
16.02.2018

Pošta Slovenije posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH traži u našoj zemlji 20 poštara/pismonoša.

otpad
OVAKO MI BRINEMO O OKOLIŠU: U mnogim se zemljama smeće, otpad brzo pretvara u novac! A kod nas ....
16.02.2018

U Norveškoj jedan posto otpada ide na deponije, u Njemačkoj tri posto, na Londonskoj berzi se trguje otpadom, neke fabrike od plastičnih boca prave jakne i kape! USrbiji je hiljade ljudi zaposleno na razdvajanju otpada! U BiH takvog odnosa prema otpa