Brinemo za okoliš
eb

EBRD podržava rast poslovanja Addiko Bank Banja Luka

02.02.2018
SARAJEVO, 2. feb 2018

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit Addiko Bank a.d. Banja Luka u iznosu od pet miliona eura s ciljem pružanja podrške rastu i razvoju malih preduzeća na lokalnom tržištu.

Realizacija kreditne linije će se izvršiti dodjelom pojedinačnih dugoročnih kredita mikro klijentima, malim i srednjim preduzećima. Ograničeni izvori dugoročnih finasiranja u BiH i dalje su glavna prepreka za rast privatnog sektora, što ovoj kreditnoj liniji daje na značaju.

Šef EBRD Ureda za Bosnu i Hercegovinu Ian Brown je izrazio zadovoljstvo započinjanjem i ovakve vrste saradnje sa Addiko Bank a.d. Banja Luka jer će omogućiti da se podrži razvoj ove banke i jačanje realne ekonomije.

 - Zaista je bitno da se jača i podstiče angažman privatnih preduzetnika u Bosni i Hercegovini. Ovaj kredit je jedan takav primjer, a nadamo se će ih biti još više - izajvio je Brown. 

Predsjednik Uprave Addiko Bank a.d. Banja Luka Mario Ivanković je rekao da EBRD ovim finansiranjem pruža dodatnu podršku njihovom modelu poslovanja, ali i lokalnom bankarskom sektoru.

 - Addiko Bank a.d. Banja Luka, kao jedan od značajnih tržišnih igrača, posvećena je unapređenju svog poslovanja i jačanju pozicije na tržištu. Drago nam je što će ovakva saradnja biti prvenstveno korištena za podršku sektoru malih i srednjih preduzeća koji predstavljaju generator lokalne ekonomije, ali će takođe indirektno podržati i lokalne zajednice i njihov ekonomski razvoj - dodao je Ivanković. 

EBRD je, od početka poslovanja u Bosni i Hercegovini, investirala više od dvije milijarde eura za više od 145 projekata u zemlji. EBRD se fokusira se na pružanje podrške restrukturiranju i širenju lokalnog privatnog sektora, stvaranju bliskih veza sa širim regionalnim tržištima i promovisanju efikasnije i održive upotrebe resursa, saopćeno je iz Addiko Bank. NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

zz
Zvizdić pozvao katarske privrednike da posjete BiH
20.02.2018

Naglasio je da se radi o povezanim procesima, usmjerenim ubrzanju ekonomskog razvoja BiH i poboljšanju životnog standarda građana.

star
Pobjedičkom timu Interine startup akademije nagrada od 3000 dolara
20.02.2018

do
Zvizdić i direktor QIA-e razgovarali o investicijskim potencijalima u BiH
20.02.2018

On je pozvao izvršnog direktora Al Thanija da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

SBF