Brinemo za okoliš
nov

Novalić: Vlada će učiniti sve da popravi položaj radnika Krivaje

02.02.2018
ZAVIDOVIĆI, 2. feb 2018

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas u Zavidovićima, nakon razgovora s radnicima "Krivaje", da će Vlada FBiH uraditi sve što po zakonu može kako bi riješla probleme u tom preduzeću. 

- Moram priznati da je Krivaja u najtežoj situaciji od svih preduzeća u BiH, iako smo intenzivno radili na rješavanju nismo još uspjeli jer je problem pravne prirode - rekao je Novalić.

Podsjetio je da je Vlada FBiH prije više od godinu dana uputila krivičnu prijavu vezanu za događaje u "Krivaji".

Ističe da je potrebno vršiti pritisak na pravosuđe da ubrza proces, a ne da se bilo ko miješa u njegov ishod.

Novalić je naglasio da je Vlada na strani pravde ali je ona ne može odrediti već samo pravosuđe, a ako bi imovina bila vraćena državi onda bi Vlada mogla restrukturirati fabriku i dio radnika zaposliti a druge socijalno zbrinuti.

- Sada imamo situaciju da je Vlada dala novac, da radnici ne rade a da imovina više ne pripada državi i očigledno je da nešto nije regularno, zbog čega smo pokrenuli krivični postupak - naveo je Novalić.

Istakao je da su neki radnički protesti u posljednje vrijeme možda i imali političku pozadinu zbog izborne godine, ali da to nije slučaj s radnicima "Krivaje" jer se oni bune zbog nevolje koja ih je zadesila.

Načelnik Općine Zavidovići Hašim Mujanović kazao je da je više nego jasno da se u slučaju privatizacije "Krivaje" radi o kriminalnoj namjeri da se lako i brzo dođe do milionske vrijednosti državne imovine.

- Ne plašim se ortačke grupe i dok sam ja načelnik imovina neće biti upisana na njih, osim ako ne dokažu da su iplatili 8,7 miliona KM, a ne da provode brze i sumnjive privatizacije - potcrtao je Mujanović.

Radnici "Krivaje" u razgovoru s Novalićem iznijeli su svoje egzistencijalne probleme koji traju godinama i zatražili hitno rješavanje slučaja tog preduzeća kako situacija ne bi bila dodatno pogoršna.

Zbog protesta građana jutros od 09.00 sati bile su blokirane tri raskrsnice na regionalnom putu u centru Zavidovića. Saobraćaj je normalizovan od 10.30 sati.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

nov
Novalić: Firme u kojim država ima vlasništvo važan faktor u razvoju ekonomije
22.02.2018

- Ova preduzeća moraju pratiti nove tehnologije i biti pokretač razvoja lanca vrijednosti i snabdijevanja na inovativan način, kako bi bili stavljeni u funkciju razvoja FBiH - rekao je Novalić.

biz
Nove međunarodne firme u Beču ostvarila investicije od 537 miliona eura
22.02.2018

Nakon što je 2016. godine dolaskom 178 stranih firmi na bečko tržište oboren rekord dotadašnjih međunarodnih naseljavanja, ovaj rekord je u 2017. godini povećan na 191 firmu.

tesla
Tesla modelom S nadmašio Mercedes S i BMW serije 7 u Europi
22.02.2018

Teslina luksuzna električna limuzina prestiže svoje njemačke konkurente. Model S prvi put je prošle godine nadmašio BMW-ov vodeći automobil iz serije 7 i Mercedesovu luksuznu klasu S u Europi.

SBF