Brinemo za okoliš
ma

May u Kini dogovorila poslove vrijedne 13 milijardi dolara

02.02.2018
SHANGHAI, 2. feb 2018

Britanska premijerka Theresa May otišla je iz Kine gdje je bila u zvaničnoj posjeti i dogovorila poslove vrijedne 13 milijardi dolara, javlja Reuters.

Kineski predsjednik Xi Jinping je obećao da će odnose dviju zemalja unaprijediti do „zlatne ere“. Britanija se pokušava nametnuti ponovo kao globalni trgovinski igrač, a nakon što su odlučili napustiti Evropsku uniju. Kina je na vrhu liste država sa kojima London želi imati ugovor o slobodnoj trgovini.

May je, govoreći u Shanghaiju, rekla da žele pomoći u ostvarenju vizije kineskog predsjednika u pogledu globalizacije i veće otvorenosti kineske ekonomije "ka životu".

- Dok izlazimo iz EU tražimo šansu da postanemo još više okrenuti prema vanjskoj trgovini i da produbimo trgovinske odnose sa svijetom, ukljujući i Kinu – navela je.

Dogovoreni poslovi i investicije u vrijednosti  od 13 milijardi dolara će otvoriti više od 2.500 novih radnih mjesta u Velikoj Britaniji.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bu
Turci sve više kupuju nekretnine u Crnoj Gori
16.02.2018

"U Crnu Goru počeli su da dolaze klijenti iz Turske, koji kupuju stanove u vrijednosti od 50 do 70 tisuća eura. Kupuju u cijeloj Crnoj Gori, ali najviše u Budvi", kazao je Stanišić.

po
Pošta Slovenije traži 20 poštara u BiH, bruto plata 955 eura
16.02.2018

Pošta Slovenije posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH traži u našoj zemlji 20 poštara/pismonoša.

otpad
OVAKO MI BRINEMO O OKOLIŠU: U mnogim se zemljama smeće, otpad brzo pretvara u novac! A kod nas ....
16.02.2018

U Norveškoj jedan posto otpada ide na deponije, u Njemačkoj tri posto, na Londonskoj berzi se trguje otpadom, neke fabrike od plastičnih boca prave jakne i kape! USrbiji je hiljade ljudi zaposleno na razdvajanju otpada! U BiH takvog odnosa prema otpa