Brinemo za okoliš
os

Zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja dvije osobe lišene slobode

30.01.2018
ZENICA, 30. jan 2018

Policijski službenici Odsjeka za privredni kriminalitet i korupciju MUP-a Zeničko-dobojskog kantona su, u saradnji s Kantonalnim tužilaštvom ZDK, uhapsili osobe M.A., rođen 1973. godine i D.S., rođena 1958. godine, oboje iz Zenice, koji se sumnjiče da su zloupotrijebili položaj, na način da su lažno prikazali izvršena ulaganja u preduzeće "Velepromet Zenica", u postupku privatizacije većinskog državnog kapitala navedenog preduzeća, čime su ostvarila značajnu protivpravnu imovinsku korist.

Nakon opsežne i višemjesečne istrage danas su izvršeni pretresi na četiri lokacije na području Zenice, s ciljem pronalaska i oduzimanja predmeta i dokumenata, koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, i prilikom pretresa slobode su lišene navedene osobe.

Sprovedenom istragom utvrđeno je da je navedenim radnjama osoba M.A., sebi i preduzeću "Trgomarket" d.o.o. Zenica, čiji je vlasnik i osnivač, pribavilo protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 3.697.944 KM, a da je preduzeće "Velepromet Zenica" d.d. Zenica oštetila za isti iznos.

Uhapšene osobe su zadržane u službenim prostorijama Uprave policije MUP-a ZDK i nad njima je zavedena kriminalistička obrada, nakon  čega će biti predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „zloupotreba položaja ili ovlašćenja". U navedenom izvještajem će biti prijavljena i osoba B.M., rođena 1961. godine, iz Zenice, koja se sumnjiči da je počinila krivično djelo „zloupotreba položaja ili ovlašćenja" i krivično djelo "nesavjestan rad u službi".


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

pi
Hrvatski i bh. državljani pljačkali po RH plastičnim noževima i pištoljima
15.02.2018

Mete su im bile ljekarne i kladionice na području Črnomerca, Podsuseda, Dubrave, Maksimira, Peščenice, Medveščaka, Trnja i Samobora, javlja Hina.

krijumčarenje
Crno tržište u BiH: Pištolj 300 do 700, puška 250 do 450 maraka
10.02.2018

Cijene kratkih i dugih cijevi u zemljama zapadne Evrope mnogo su veće nego kod nas • Prema jednom istraživanju UNDP-a, u BiH ima oko 750.000 komada ilegalnog oružja • Puškama porijeklom sa Balkana vrše se teroristički akti širom svijeta • SIPA je u 1

pi
Pripadnici MUPKS-a uhapsili četiri osobe zbog pucnjave u centru Sarajeva
09.02.2018

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) uhapsili su osobe inicijala B. E. (1989.), B. H. (1993.), H. J. (1981.) i P. S. (1977.), koje se dovode u vezu sa sinoćnjom pucnjavom u centru Sarajeva.