Brinemo za okoliš
pl

Plenković: Odgovorit ćemo istom mjerom na prekršajne naloge slovenske policije

30.01.2018


ZAGREB, 30. jan 2018

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Zagrebu da žali što Slovenija nastavlja s jednostranom provedbom arbitražne presude, dodavši kako će Hrvatska na prekršajne naloge koje je hrvatskim ribarima poslala slovenska policija odgovoriti istom mjerom.

"Žao mi je što Slovenija nastavlja sa svojom neprihvatljivom politikom jednostrane provedbe arbitražne presude iz procesa iz kojeg je Hrvatska izašla i presude koju Hrvatska ne priznaje", izjavio je Plenković po završetku okruglog stola "Hrvatska na vratima energetske unije".

Hrvatski premijer dodao je da je prema "međunarodnom pravu nemoguće provoditi ovakvu presudu na jednostran način", navodi Hina.

"Ovaj njihov odabir da šalju prekršajne naloge našim ribarima je duboko pogrešan. To su jednostrani akti. Mi smo na njih kao ozbiljna država sve ovo vrijeme bili spremni odgovoriti i odgovorit ćemo. Dakle, hrvatska policija će istom mjerom uzvratiti i na kršenje našeg teritorija od strane slovenskih ribara kako bismo jasno pokazali čvrstinu poruke", rekao je Plenković.

Hrvatski premijer naglasio je da hrvatski ribari neće platiti kazne.

"Mi ćemo naći mehanizme kako da im pomognemo pravnim putem i osporimo ove prekršajne naloge koje je slovenska policija uputila", rekao je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o novom zaoštravanju odnosa sa Srbijom zbog sporne izložbe o Jasenovcu u Ujedinjenim narodima u New Yorku, Plenković je kazao da vlada RH i hrvatsko društvo u cjelini imaju jasan stav prema žrtvama Holokausta i žrtvama Jasenovca.

Aludirajući na izjave srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića povodom izložbe u UN-u, Plenković je rekao: "Očito postoje neki ministri koji ne prate dobro zbivanja, ne gledaju, ne slušaju što se radi, ne čuju poruke, nastoje jednom izložbom u New Yorku instrumentalizirati temu, vratiti odnose na vrijeme Drugog svjetskog rata."

"Hrvatska se neće dati uvući u tu priču, znamo što su naše vrijednosti, znamo kako se odnositi prema prošlosti, znamo jasno artikulirati sućut prema žrtvama, osuditi one koji su počinili zločine", rekao je Plenković.

"Oni koji ovakve stvari rade moraju se zapitati kakva je bila politika recimo prethodnika iz stranke ministra vanjskih poslova Srbije, primjerice početkom devedesetih kada je velikosrpski Miloševićev režim vodio nesmiljenu agresiju na Hrvatsku, na Bosnu i Hercegovinu, razarao Vukovar, doveo do 15 tisuća mrtvih u Hrvatskoj. Takvi isti sigurno da nemaju kredibiliteta raditi ovakve provokacije", rekao je Plenković.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

mak
Makedonija se nada rješenju spora oko naziva s Grčkom do jula
19.02.2018

Makedonija očekuje da će postići rješenje višedecenijskog spora s Grčkom oko svog naziva do samitu NATO-a ovog ljeta, izjavio je u ponedjeljak premijer Zoran Zaev.

sud
U Puli počelo suđenje za ubojstvo trogodišnjeg dječaka
19.02.2018

Ubojstvo trogodišnjaka u Puli pokrenulo je pitanje odgovornosti institucija, odnosno pulskog Centra za socijalnu skrb i Doma za djecu i mladež, gdje je neko vrijeme boravila osumnjičena maloljetnica.

tr
Slovenci obilježavaju 240. obljetnicu prvog uspona na Triglav
16.02.2018

Značajna obljetnica simboličkog rođenja planinarstva u Sloveniji biti će u ljetnim mjesecima obilježena na Bohinju i Mojstrani.

SBF