Brinemo za okoliš
sda

Akcija Zadruga

29.01.2018
Osim Lokoma, čiji je direktor uhapšen u akciji kodnog naziva Zadruga, firmom SDA se može smatrati i preduzeće MHS čji je direktor Hadis Kustura također uhapšen

Nakon akcije kodnog naziva "Zadruga", u kojoj je uhapšeno 12 osoba, Kantonalni sud Sarajevo odredio je pritvor Enisi i Sanelu Đalić, vlasnicima Agencije za posredovanje pri zapošljavanju Eslider i Leading, Huseinu Borišiću, Salihu Derviševiću iz Obrtničke djelatnosti Obnova, Adnanu Karahasanu direktoru firme Simp company, Nihadu Biliću direktoru firme Best&Time, Hadisu Kusturi direktoru firme MHS i njegovom uposleniku Aliji Kadriću, te direktoru firme Lokom Ramizu Durakoviću. Đalići su osumnjičeni da su od 2010. do 2018. organizovali grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju redovnih studenata i đaka, oprala više desetina miliona maraka, a ostali su bili članovi ove grupe koji su nabavljali podatke studenata koje su fiktivno zapošljavali.

Dakle, član te grupe, sudeći prema optužnici, bio je Hadis Kustrura, direktor firme MHS, koji se može povezati sa Strankom demokratske akcije (SDA).  Naime, Kustura je bio predsjednik Kantonalnog odbora Asocijacije mladih SDA Sarajevo, a na toj poziciji ga je zamijenio Nezir Hadžić, bivši direktor KJKP Vodovod i kanalizacija (KJKP ViK). U vrijeme kada je bio direktor ovog javnog preduzeća Hadžić je potpisao odluku kojom je 1.001.520,00 KM dodijeljeno privatnoj firmi MHS d.o.o. za očitavanje, printanje i distribuciju računa u Kantonu Sarajevo. 

Kako piše u odluci, MHS d.o.o. je dostavio ponudu 3. jula 2017. godine, a Komisija za javne nabavke donijela je odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača 18. jula. Zašto je KJKP ViK primio manje od tri ponude u otvorenom postupku kada je pretpostavka da je konkurencija, bogami i zakon, zadovoljena ako su dostavljene najmanje tri prihvatljive ponude? Osnovna djelatnost kompanije MHS d.o.o. temelji se na dostavi adresiranih i neadresiranih pošiljki, kao i distribuciji i podjeli letaka. Neuvanično, direktor MHS bio je jedan od glavnih operativaca izbornog štaba KO SDA Sarajevo na izborima 2006. I 2008. godine.   

Nakon informacije iz Tužilaštva Kantona Sarajevo da je među uhapšenim u akciji Zadruga i direktor Javnog preduzeća Lokom, čiji osnivač je Općina Novi Grad Sarajevo, SDP BiH je zatražio od načelnika spomenute općine, Semira Efendića i SDA da objasne šta se dešava u ovoj firmi koja raspolaže sa milionskim budžetskim sredstvima. SDP BiH je i prije akcije Zadruga upozoravala da je "Lokom" pretvoren u SDA firmu za izvlačenje budžetskog novca. 
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

pi
Hrvatski i bh. državljani pljačkali po RH plastičnim noževima i pištoljima
15.02.2018

Mete su im bile ljekarne i kladionice na području Črnomerca, Podsuseda, Dubrave, Maksimira, Peščenice, Medveščaka, Trnja i Samobora, javlja Hina.

krijumčarenje
Crno tržište u BiH: Pištolj 300 do 700, puška 250 do 450 maraka
10.02.2018

Cijene kratkih i dugih cijevi u zemljama zapadne Evrope mnogo su veće nego kod nas • Prema jednom istraživanju UNDP-a, u BiH ima oko 750.000 komada ilegalnog oružja • Puškama porijeklom sa Balkana vrše se teroristički akti širom svijeta • SIPA je u 1

pi
Pripadnici MUPKS-a uhapsili četiri osobe zbog pucnjave u centru Sarajeva
09.02.2018

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) uhapsili su osobe inicijala B. E. (1989.), B. H. (1993.), H. J. (1981.) i P. S. (1977.), koje se dovode u vezu sa sinoćnjom pucnjavom u centru Sarajeva.