Brinemo za okoliš
br

Brnabić ne razumije zašto je Hrvatska uputila prosvjednu notu

29.01.2018
BEOGRAD, 29. jan 2018

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je kako ne razumije zašto je Hrvatska uputila prosvjednu notu u kojoj službeni Zagreb izražava nezadovoljstvo zbog izjava ministra vanjskih poslova Srbije na otvaranju izložbe o Jasenovcu u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

"Žao mi je, ja ne vidim povod za prosvjednu notu. Mislim da je Hrvatska trebala podržati ovakvu izložbu da bismo obilježili strašne stvari koje su se dogodile u Drugom svjetskom ratu, kako se više nikad ne bi ponovile. Nastavit ćemo se truditi da imamo najbolje moguće odnose i da nadlvadamo neke razlike, ali je nevjerojatno da imamo prosvjednu notu zato što se pravi izložba da bi se pokazali zločini holokausta", izjavila je srbijanska premijerka, javio je N1.

Upitana postoji li različita statistika oko broja žrtava Jasenovca u Hrvatskoj i Srbiji, Brnabić je istaknula kako to nije važno.

"Hrvatska apsolutno nije bila zainteresirana za zajedničko organiziranje ove izložbe. Mislim da ne postoje brojevi Hrvatske i brojevi Srbije, samo oni koji su međunarodno priznati. Da postoji samo jedan ili deset ubijenih od strane NDH u logoru to je dovoljan razlog da postoji izložba i sjećanja na te strašne žrtve. Ne razumijem zašto raspravljamo oko logora. Hrvatska je prva trebala napraviti ovakvu izložbu", rekla je Brnabić.

Dodala je kako se slaže s izjavom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da je prosvjedna nota jednaka onoj koju bi Njemačka uputila Židovima zbog obilježavanja dana Holokausta.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputila je u nedjelju prosvjednu notu zbog izjave srbijanskog ministra Ivice Dačića u kojima je neizravno optužio Hrvatsku za rehabilitaciju ustaštva, izrečenu na otvaranju izložbe o logoru Jasenovac u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku 25. siječnja.

"Izjave ministra Dačića u UN-u pokazale su da Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipuliranjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe. Ovakve neistinite i uvredljive izjave upućene prema Hrvatskoj i njezinim dužnosnicima dovode u sumnju iskrenost deklarativnih stajališta Srbije o želji za pomirbom i izgradnjom dobrosusjedskih odnosa", stoji, među ostalim, u prosvjednoj noti.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

nlb
Slovenska vlada spremna zaštititi NLB od ovrha zbog stare devizne štednje
22.02.2018

U slučaju ovršnih postupaka na temelju presuda sudova u Hrvatskoj, u opasnost od ovrhe došli bi i računi NLB-a preko kojih posluju slovenska poduzeća, navodi Slovenski radio.

cg
Crnogorska policija identificirala napadača na američko veleposlanstvo
22.02.2018

Riječ je o Daliboru Jaukoviću (43), koji je živio u Podgorici, a rođen je u Kraljevu (Srbija), prenose mediji.

pol
Policija radi na identifikaciji napadača na Veleposlanstvo SAD-a
22.02.2018

Kako je priopćeno iz Uprave policije MUP-a Crne Gore, dežurnoj službi podgoričke policije, sinoć je oko polnoći, prijavljeno da se u dijelu grada preko Morače, u blizini Sportskog centra, čula eksplozija.

SBF