Brinemo za okoliš
zo

Pojavila se bolest zombi jelena, stručnjaci ne znaju je li prenosiva na ljude

25.01.2018


DENVER, 25. jan 2018

Smrtonosna bolest koja uzrokuje to da jeleni izgledaju i ponašaju se pomalo kao zombiji u porastu je na području SAD-a i u dijelovima Kanade, točnije prijavljena je u ukupno 22 države i 2 kanadske pokrajine ovog mjeseca, prenose mediji.

Bolest se zove Chronic Wasting Disease (CWD), a zovu ju još i bolest "zombi jelena".

Radi se o tome da infekcija napreduje napadajući mozak, leđnu moždine i druga tkiva što postupno rezultira dramatičnim gubitkom težine, zatim nedostatkom koordinacije te čak agresijom prije nego što na samom kraju dođe do smrtnog ishoda.

Još nije poznato je li bolest prenosiva na čovjeka, a obavljena su neka testiranja kako bi se saznalo nešto više o samoj bolesti. Pokazalo se da su se makaki majmuni oboljeli nakon konzumiranja zaraženog mesa, što stvara bojazan kako bi se mogla pojaviti varijanta bolesti koja bi bila prenosiva i na ljude.

Bolest zombi jelena prvi put zapažena je prije 50 godina, a američka država Colorado je bila epicentar.

Ovom bolešću mogu biti zaražene i divlje životinje i one iz uzgoja, a poznato je kako ima bizarne efekte na one koji se zaraze, no mogu proći i godine prije nego što životinja počne pokazivati simptome zaraze.

Neobični nadimak bolest je dobila zbog simptoma koje uzrokuje. Uz začuđujući pogled kojeg životinja ima, poznato je i to da su rebra toliko izložena da su vidljiva golim okom što je izazvano naglim mršavljenjem.

Iako se već duže vrijeme misli kako postoji "barijera vrste" koja bi spriječila širenje s jelena na čovjeka, nedavni nalazi pokazuju kako rizik ipak može biti veći nego što se do sad sumnjalo pa su izdana i razna upozorenja za lovce.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

start me
JEDNOGLASAN ZAKLJUČAK KONFERENCIJE “START ME UP”: PODUZETNI MLADI LJUDI SU NAJVEĆI POTENCIJAL
21.02.2018

Događaj kojeg su zajedno organizovali BURCH univerzitet i Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHK BiH) je doveo neka od najzvučnijih regionalnih i globalnih imena u svijetu osnivanja start-upa.

tel
Uskoro aplikacija koja prepoznaje ima li bakterija u hrani
21.02.2018

Nakon već pola sata, mikroskop koji se može dodati bilo kojoj kameri pametnog telefona, pokazuje bakterije na zaslonu.

ce
Kemijska sredstva djeluju poput cigareta, ali samo za žene
19.02.2018

Čišćenje doma je loše za pluća jednako koliko i potrošena kutija cigareta dnevno, zaključak je znanstvenika sa Sveučilišta Bergen u Norveškoj.

SBF