Brinemo za okoliš
bec

Bečki hoteli dobivaju digitalne portire

24.01.2018
SARAJEVO, 24. jan 2018

Osim "Self-Check-in" sistema na aerodromima, nedavno su bečki hoteli napravili mjesto i za pametne robote koji odgovaraju gostima na pitanja ili obavljaju prijem gostiju.

U koje vrijeme je doručak?, Dokad se mora napustiti soba?  Ta i slična pitanja gosti mogu izgovoriti i ubrzo dobiti odgovore.

Hotel "Zeitgeist" kod bečke glavne željezničke stanice već ima u upotrebi digitalnog portira po imenu "Gustaffo". Hotel testira virtualnog asistenta kao dodatnu ponudu, od decembra 2017. godine. "Gustaffo" nudi gostima sve informacije u vezi s hotelom, a postavljena pitanja može i da analizira. Tako vlasnici hotela mogu saznati šta gosti najčešće pitaju. Iza svega stoji digitalni sistem "Alexa".

Bečko startup preduzeće "Gustaffo" prenosi digitalne hotelske usluge na pametne telefone. Radi se o internet stranici koja izgleda kao aplikacija. "Gustaffo" nudi informacije o hotelu na različitim jezicima. Putem internet stranice može se pozvati i sobna posluga, naručiti taksi ili rezervirati restoran.

Ukupno 38 hotela u Evropi ima digitalnog portira. U Beču zasad dva hotela nude takvu uslugu (Hotel "Zeitgeist" i "ARCOTEL Donauzentrum").

- Hotelijeri smatraju da će ta novost u hotelima svakako biti sve više u upotrebi, ali da neće zamijeniti zaposlene. Mnogi gosti žele da im se neko obrati, dok drugi vole da sve obave sami putem interneta - saopćilo je Predstavništvo Grada Beča Eurocomm - PR Sarajevo.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

vj
Špilju Vjetrenicu u prošloj godini posjetilo 15 tisuća turista
19.02.2018

Špilja Vjertenica smještena je na području južno-dinarskog krša, s ulazom na samom rubu Popovog polja, na 260 metara nadmorske visine, 12 kilometara zračne udaljenosti do Jadranskog mora.

tur
Muzur: U Sarajevu tokom januara povećan broj turista za 38,3 posto
19.02.2018

Podsjetio je da je na 22. međunarodnom sajmu turizma u Istanbulu EMITT 2018. štand Turističke zajednice Kantona Sarajevo dobio veliko priznanje za najbolje organiziran štand.

bj
Sutra studentski pohod na Bjelašnicu
16.02.2018

Ove godine je planirana podrška u čast održavanja Olimpijskih igara i kao podrška EYOF 2019 kroz aktivost kreiranja velikih ljudskih olimpijskih krugova na lokaciji Babin Do.

SBF