Brinemo za okoliš
akc

KCUS - Počela montaža novog linearnog akceleratora

24.01.2018
SARAJEVO, 24. jan 2018

Klinički centar Univerziteta Sarajevo (KCUS) saopćio je da je započela isporuka dijelova jednog od najboljih aparata u regiji za potrebe liječenja bolesnika s malignom bolešću.

Služba za odnose s javnošću KCUS navodi da će dijelovi aparata stizati po ugovorenoj dinamici, te će tako biti ugrađivani i montirani. Očekuju da će u trećem mjesecu aparat biti pušten u rad.

- KCUS nije imao pravilnu strategiju nabavki i zanavljanja opreme. Stari Linac iz 2004. godine stalno se kvario, što je remetilo proces rada i kvalitetu liječenja pacijenata - navodi se.

Ističe se da je menadžment KCUS (a nakon manje od dvije godine rada) stvorio uvjete za kupovinu linearnog akceleratora i to realizirao. Sva oprema KCUS koja je zastarjela bit će zanavljana po objektivnim potrebama klinika i utvrđenom planu.

- Uz izuzetno kvalitetno educirane uposlenike Klinike za onkologiju i novi linearni akcelerator (zadnje generacije) KCUS izlazi na vodeću poziciju u liječenju malignih bolesti u regiji - naglašava se.

Po riječima dr. Đenane Eminagić obavljen je tehnički i građevinski najzahtjevniji dio posla, montaža nosača za linearni akcelerator.

- Aparat posjeduje mogućnost primjene složenih tehnika radioterapije. Primjenom navedenih suvremenih tehnika neće biti potrebe za upućivanjem pacijenata na liječenje u onkološke centre van teritorije BiH čime se olakšava liječenje kako pacijentima tako i članovima porodica pacijenata. Nabavkom ovog lineranog akceleratora uštedjet će se novac, koji će se preusmjeriti za nabavku nove opreme - rekla je Eminagić.

Kako kaže dr. Eminagić aparat posjeduje mogućnost primjene složenih tehnika radioterapije kao što je sterotaksa.

- Na taj način povećava se protok pacijenata kroz Centar za radijacijsku onkologiju, skraćuje se vrijeme čekanja na početak radioterapije koji je dosad bio limitiran postojećom starom opremom - saopćila je Služba za odnose s javnošću KCUS. NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

vakcine
Antivakcinalni lobiji dovode u rizik cijelu populaciju
10.02.2018

Goran Čerkez,pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i kordinaciju razvoja strategija,podsjeća da antivakcinalni lobiji nisu pojava novijeg datuma,već da to traje niz godina.Jedan od začetnika tog lobija je kontroverzni dr. Andrew Wakefield.koji

kc
Strateško zanavljanje dijagnostičkih aparata u KCUS-u
08.02.2018

zv
Od trihineloze u Zvorniku oboljelo najmanje devetoro ljudi
08.02.2018

Iz resornog ministarstva upozoravaju da ovaj slučaj potvrđuje da je trihineloza i dalje aktuelna zoonoza.

SBF