Brinemo za okoliš
sp

Spahić: Žene u Sarajevu imaju bolje porodiljine uvijete od žena u Zenci

23.01.2018
MOSTAR, 23. jan 2018

Želimo da na području Federacije Bosne i Hercegovine sve žene imaju jednaka porodiljna prava -  rekla je PR koordinatorica Udruženja ''Žene ženama'' Merima Spahić utorak u Mostaru.

Pojasnila je kako su žene diskriminirane trenutnim zakonskim rješenjima na osnovu mjesta življenja, navodeći kako žena koja živi u Sarajevu ima bolje uvijete od žene koja živi u Zenici. 

 U Mostaru je danas održan sastanak predstavnika udruženja žena i donositelja odluka u Hercegovačko neretvanskoj županiji, a cilj mu je bio analiza kako se provodi Zakon o zaštiti obitelji s djecom koji je usvojen na razini HNŽ-a, te što on znači za zaposlene i nezaposlen porodilje.

-Izvršena je diskriminacija nad ženama zaposlenim u javnim odnosno privatnom sektoru. Žene koje rade u javnom sektoru tijekom porodiljnog, dvanaest mjeseci, primaju punu plaću u iznosu 100 posto, dok žene u privatnim firmama ako ostanu trudne dobivaju otkaz- kazala je Spahić.

Naglašavajući kako ovom javnom zagovaračkom kampanjom "(Ne)diskriminacija porodilja u FBiH"  žele ispraviti sve nepravilnosti, kazala je Spahić, dodavši kako je HNŽ primjer županije koji pokazuje da su promjene zaista moguće.

 Pomoćnica ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Janja Milinković,govoreći o sastanku koji govori o ''ne diskriminaciji porodilja'', osvrnula  se kako su županijskim Zakonom definirali da očevi imaju pravu na roditeljski dopust. Također, naglasila je kako u praksi nisu primijetili da očevi koriste tu povlasticu.

 Na pitanje jesu zadovoljni na primjenu zakona u praksi, Mlinković je odgovorila kako se Zakon u HNŽ-u počeo primjenjivati od 1. listopada, a analizu primjene Zakona su planirali napraviti do lipnja, te iznijeti podatke o njegovom utjecaju, primjeni te koliko korisnika ostvaruje pravo.

 Mlinković je posjetila kako ovaj zakon koji je donesen nije samo zbog majki, pravo na roditeljski dopust nakon tri mjeseca imaju očevi i mogu zamijeniti svoje supruge u obavljanju obiteljskih obveza.

Primjena Zakona o zaštiti obitelji s djecom u HNŽ počela je 1.listopada, a HNŽ je nakon 18 godina dobio zakon koji podržava porodilje.

Kampanja "(Ne)diskriminacija porodilja u FBiH" je dio Programa održivosti organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji financira Američka agencija za međunarodnu suradnju (USAID), a provodi je Udruženje žena ženama u partnerstvu i suradnji sa institucionalnim i vaninstitucionalnim akterima u FBiH.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kcus
Na KCUS-u iznenađeni Konakovićevim riječima
23.02.2018

Direktorij Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu saopćio je danas da je iznenađen riječima premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića u jučerašnjem intervjuu.

la
Lagumdžija: Opasnost od ponovnog pokušaja razbijanja BiH
23.02.2018

Istakao je da se današnje podjele u Evropi na snage društva zajedničkih vrijednosti i na promotore segregacije prelamaju preko zapadnog Balkana, kao poprišta geostrateške budućnosti širih prostora.

bih
Stanje na cestama 23. 02. 2018.
23.02.2018

Zbog jakog vjetra koji stvara sniježne nanose na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 3.500 kg, na regionalnom putu Mihalji-Blidinje.

SBF