Brinemo za okoliš
cir

Konačna odluka o uporabi video tehnologije u nogometu u ožujku

23.01.2018
ZURICH, 23. jan 2018

Na redovitom godišnjem sastanku Međunarodnog nogometnog odbora (IFAB), tijela zaduženog za regulaciju pravila nogometne igre, u ponedjeljak je u sjedištu Međunarodne nogometne federacije (FIFA) razmatrana uporaba video tehnologije kao pomoć nogometnim sucima (VAR tehnologija).

U protekle dvije godine u dvadesetak zemalja širom svijeta, među kojima su Engleska, Francuska, Italija i Njemačka, VAR tehnologija korištena je u više od 800 službenih utakmica, a prvi rezultati su iznimno pozitivni.

IFAB je ohrabren dobivenim rezultatima, a konačnu odluku o nastavku uporabe VAR tehnologije IFAB će donijet na godišnjem zasjedanju u ožujku ove godine, priopćeno je iz IFAB-a.

U analizi IFAB-a navodi se kako se VAR tehnologija koristi u četiri situacije: prilikom postizanja golova, situacija koje vode do kaznenih udaraca, izravnih crvenih kartona te slučajeva kada sudac pogriješi u identifikaciji igrača koji je počinio prekršaj za žuti ili crveni karton.

Na osnovu 804 službene utakmice u kojima je korištena VAR tehnologija, zaključeno je da se u prosjeku u svakoj trećoj utakmici događa jedna očita pogreška u nekoj od četiri spomenute kategorije.

Bez uporabe VAR tehnologije suci su imali točne procjena u 93 posto svojih odluka u četiri ključne kategorije, dok se uporabom tehnologije taj postotak u analiziranim utakmicama podigao na 98,9 posto.

Što se tiče tijeka utakmice i gubitka vremena prilikom pregledavanja snimki, IFAB navodi kako je gubitak vremena zanemariv i višestruko manji u odnosu na neke uobičajene događaje na nogometnim utakmicama, kao što su izvođenje prekida ili zamjene.

Također, od 804 utakmice u kojima je korištena VAR tehnologija u njih 69 posto nije bilo potrebe za pregledavanjem snimki.

Podaci dobiveni na analiziranim utakmicama su ohrabrujući i, po svemu sudeći, VAR tehnologija bit će korištena na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji u lipnju ove godine.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kli
Uspješni nastupi bh. brzoklizača na takmičenju u Sarajevu
20.02.2018

Takmičenje je održano proteklog vikenda u dvorani "Juan Antonio Samaranch" u sarajevskoj Zetri, a poslužilo je kao testno takmičenje za zimsku olimpijadu mladih EYOF 2019.

pe
Pezer: Cilj ući među elitu svjetskih bacača kugle
19.02.2018

Najbolji bosanskohercegovački bacač kugle Mesud Pezer proteklog vikenda ostvario je izuzetan uspjeh, osvojivši prvo mjesto na Balkanskom prvenstvu u Istanbulu.

bas
Plasman karijere Bašića, Federer najstariji igrač na vrhu ATP liste
19.02.2018

Bosanskohercegovački teniser Mirza Bašić ostvario je najbolji plasman u karijeri na ATP listi.

SBF