Brinemo za okoliš
cer

Cerarovu vladu ocjenjuje neuspješnom 56,1 posto birača - anketa

22.01.2018
LJUBLJANA, 22.jan 2018

Više od 50 posto slovenskih birača smatra koalicijsku vladu premijera Mire Cerara neuspješnom, pokazalo je ispitivanje javnog mišljenja koje su u ponedjeljak objavili RTV Slovenija i list Dnevnik.

 Cerarovu vladu uspješnom smatra 38,6 posto Slovenaca, a neuspješnom 56,1 posto.

Koalicijska vlada, koju čine tri stranke, nalazi se u zadnjim mjesecima svog mandata. Parlamentarni izbori predviđeni su za početak lipnja, a kad bi se održali sada relativnu pobjedu odnijeli bi Socijalni demokrati (SD) Dejana Židana, treći partner u sadašnjoj koaliciji. Slabiji uspjeh nego prije četiri godine zabilježile bi Cerarova Stranka modernog centra (SMC) te Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca kao glavna osovina sadašnje vlade, pokazala je anketa provedena među 700 ljudi, prenosi Hina. 

Prema projekciji iz ankete, u novom sazivu parlamenta, koji broji 90 zastupnika, Židanova stranka dobila bi 20 mandata, Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše 18, dok bi čak 13 zastupnika bilo s Liste Marjana Šareca (LMŠ), gradonačelnika Kamnika kojega je lani na predsjedničkim izborima u drugom krugu pobijedio Borut Pahor.

U novom bi sazivu, prema projekciji agencije Ninamedia, sjedilo još i 8 zastupnika Erjavčevog DESUS-a i isto toliko članova Ljevice (ZL) Luke Meseca, pet zastupnika demokršćanske Nove Slovenije (NSI) Ljudmile Novak i četiri zastupnika Slovenske pučke stranke (SLS) Marka Zidanšeka. Dva zastupnika kao i do sada u parlament će poslati talijanska manjina sa slovenske obale i mađarska iz Prekmurja.

U usporedbi s anketom iste agencije provedenom prije mjesec dana, popularnost Cerarove vlade je u padu a postotak onih koji je ocjenjuju neuspješnom povećao se s 54,9 na 56,1 posto.

Na vrhu ljestvice najpopularnijih političara ostaje i dalje predsjednik  Borut Pahor, druga je povjerenica EU-a za promet i bivša ministrica u Cerarovoj vladi  Violeta Bulc, dok je već na trećem Marjan Šarec koji je kandidaturom na predsjedničkim izborima prošle godine znatno povećao svoju medijsku vidljivost i političku prepoznatljivost na nacionalnoj razini.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

mak
Makedonija se nada rješenju spora oko naziva s Grčkom do jula
19.02.2018

Makedonija očekuje da će postići rješenje višedecenijskog spora s Grčkom oko svog naziva do samitu NATO-a ovog ljeta, izjavio je u ponedjeljak premijer Zoran Zaev.

sud
U Puli počelo suđenje za ubojstvo trogodišnjeg dječaka
19.02.2018

Ubojstvo trogodišnjaka u Puli pokrenulo je pitanje odgovornosti institucija, odnosno pulskog Centra za socijalnu skrb i Doma za djecu i mladež, gdje je neko vrijeme boravila osumnjičena maloljetnica.

tr
Slovenci obilježavaju 240. obljetnicu prvog uspona na Triglav
16.02.2018

Značajna obljetnica simboličkog rođenja planinarstva u Sloveniji biti će u ljetnim mjesecima obilježena na Bohinju i Mojstrani.

SBF