Brinemo za okoliš
sda

SDA: SDP i DF nisu opozicija SDA već interesima penzionera i boraca

22.01.2018
SARAJEVO, 22. jan 2018

Socijaldemokratskoj partiji BiH i Demokratskoj fronti očigledno ne odgovara stabilnost u Federaciji BiH već svojim potezima uporno prizivaju haos i anarhiju, ocijenila je danas Stranka demokratske akcije (SDA).

- Kada su saznali da je zakazana sjednica federalnog parlamenta na temu PIO i boračkih zakona namjerno su za dan ranije zakazali svoju sjednicu. Dakle, namjera im nije usvajanje Izbornog zakona, već pokušaj blokade i izazivanje haosa u Federaciji. Ove stranke su do sada u više navrata pokazale da njihov   interes  nisu reforme, već  uskostranački interesi kroz jeftino politikantsvo - navodi se u saopćenju. 

Za SDA su, kakvo navode, penzioneri, prava boraca, stabilni budžeti i evropski put BiH puno važniji od izmjena Izbornog zakona i SDA će se u skladu s tim prioritetima i ponašati i voditi rad Parlamenta Federacije BiH.

- SDA je u više navrata pojasnila da je prijedlog Zakona SDP-a i DF-a koji se nalazi u proceduri u federalnom parlamentu utemeljen na istim principima na kojima je utemeljen prijedlog izmjena Izbornog zakona koji se od ranije nalazi u proceduri u državnom parlamentu predloženog od strane SDA. Nisu SDP i DF ovakvim ponašanjem opozicija SDA-u već su opozicija interesima penzionera i boraca. Podsjećamo javnost da SDP zajedno sa HDZ-om nije glasao za zakone o igrama na sreću i penzijskom i invalidskom osiguranju, a da su protivno javnoj podršci evropskom putu BiH glasali protiv svih reformskih zakona na koje su se obvezali potpisujući Reformsku agendu. Posebno napominjemo štetno djelovanje ove  grupacije u prošlom mandatu kada su u dogovoru sa Dodikom urušili brojne dostignute reforme u BiH, poput Zakona o prebivalištu. Pored toga, SDP svojom politikom sprečava podnošenje apelacije protiv 9.januara, a najavljenim kandidaturama u RS-u će olakšati  izbor SNSD-ov kandidata u Predsjedništvo BiH - saopćila je Služba za odnose sa javnošću SDA.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

fna
Počeo sastanak o reformi Izbornog zakona BiH
22.02.2018

ero
Bešlić s radnicima Hotela "Ero", najavljen sastanak s Novalićem
22.02.2018

Radnici "Ere" nadali su se da će se nakon prodaje zgrade hotela riješiti i njihov status.

sn
U Bosni sutra snijeg i susježica, u Hercegovini kiša
22.02.2018

U Bosni će sutra biti oblačno. Slab snijeg se prognozira uglavnom u Krajini, zapadu i dijelu sjevera Bosne, rijeđe u centralnim područjima. Na jugozapadu Bosne prijepodne kiša ili susnježica.

SBF