Brinemo za okoliš
un

Vijeće sigurnosti UN-a vanredno zasjeda zbog aktuelnih dešavanja u Siriji

22.01.2018
NEW YORK, 22. jan 2018

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) danas će na vanrednoj sjednici razmatrati aktuelnu situaciju u Siriji i pitanje dopremanja humanitarne pomoć u toj zemlji.

Tokom sjednice, Vijeću će izvještaj o svojoj posjeti Siriji podnijeti i zamjenik generalnog sekretara UN-a zadužen za humanitarne poslove Mark Lowcock.

Vanredna sjednica VSUN sazvana je po zahtjevu Francuske, a šef francuske diplomatije Jean-Yves Le Drien je ranije najavio da će pokrenuti tu inicijativu.

On je nakon sastanka s ministrima vanjskih poslova zapadnog Mediterana u Alžiru kazao da je zabrinut zbog aktuelnih dešavanja u Siriji.

Podsjetio je da je o situaciji u sirijskim regijama Gute, Idlib i Afrin razgovarao i s turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.

“Na području cijele Sirije treba uspostaviti primirje i omogućiti neometano i bezuvjetno dopremanje humanitarne pomoći. Vijeće sigurnosti će  raspravljati o Siriji. Francuska će posebno ukazati na hitnost omogućavanja dopremanja humanitarne pomoći“, poručio je Le Drien na Twitteru.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

mos
Za obnovu Iraka međunarodna zajednica obećala 30 milijardi dolara
16.02.2018

- Osjećamo da je svijet uz nas. Kad smo pobijedili ISIL sada moramo pobijediti i u obnovi države - rekao je Abadi.

til
Sastanak Cavusoglu i Tillerson: Dogovorena normalizacija odnosa Turske i SAD-a
16.02.2018

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u petak kako su njegova zemlja i Sjedinjene Države odlučili normalizirati odnose.

sad
Cruz najavio masovno ubistvo u komentarima na internetu, FBI bio obaviješten
16.02.2018

Cruz je legalno kupi oružje kojim je počinio drugo najgore masovno ubistvo u školama u Sjedinjenim Državama.