Brinemo za okoliš
krv

BBC: Naučnici korak bliže univerzalnom testu krvi za otkrivanje raka

19.01.2018
WASHINGTON, 19. jan 2018

Naučnici su korak bliže ispunjenju jednog od najvećih ciljeva u medicini - univerzalnom testu krvi za otkrivanje raka, piše jutros BBC. Tim naučnika na Univezitetu Johns Hopkins ispituje metodu koja otkriva osam najčešćih formi teške bolesti.

Njihova vizija je da se napravi godišnji test za rano otkrivanje bolesti koji bi mogao spasiti brojne živote. Britanski naučnici kažu da je to „izuzetno uzbudljivo“ otkriće. Test za otkrivanje raka traži mutacije u 16 gena koje se redovno pojavljuju i osam proteina koji se oslobađanju. Isproban je na više od hiljadu pacijenata.

Dr. Cristian Tomasetti, s Medicinskog fakulteta Johns Hopkins je rekao BBC-u da su rezultati vrlo „uzbudljivi“.

- Mislim da ovo može imati ogroman utjecaj na smrtnost od raka – rekao je. Što se ranije otkrije, veće su šanse tretmana opake bolesti. Sada su u toku testiranja na osobama kojima još uvijek nije dijagnosticirana bolest i to će biti pravi test primjenjivosti nove metode.

Dr. Gert Attard, iz britanskog istraživačkog centra kaže da ovo otkriće može imati veliki potencijal.

- Ovo je sveti gral medicine, da imamo test krvi koji otkriva rak bez drugih procedura poput skeniranja i kolonoskopije - dodao je, ističući da su naučnici vrlo blizu toga, piše BBC.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

cc
MLadi Eniz Vuković iz Gradačca kreirao novu društvenu mrežu svjetskog nivoa
16.02.2018

Link društvene mreže: closenger.com/download.

od
Kemikalije u odjeći i namještaju utječu na tjelesnu masu
16.02.2018

Kemijski spojevi prisutni u nizu svakodnevno korištenih predmeta mogu otežati pokušaje smanjenja tjelesne mase, sugeriraju nalazi znanstvenika s Harvarda (SAD).

jed
Otkriven dosad nepoznat jezik, ne postoje riječi posuditi ili ukrasti
15.02.2018

U malom selu, pokraj rijeke Pergau u Sungai Rualu, lingvisti su pronašli ljude koji govore jezikom koji je do sada njima bio nepoznat. Jezik se zove jedek i govori ga oko 280 ljudi.