Brinemo za okoliš
ljub

Zbog arbitraže Slovenci doživljavaju Hrvatsku kao 'nevjerodostojnu' - mediji

15.01.2018


LJUBLJANA, 15. jan 2018

Tri četvrtine Slovenaca slaže se sa stavom svoje vlade da Hrvatsku treba tužiti ako ne provede arbitražnu presudu o granici, a većina ih susjednu državu doživljava kao "nevjerodostojnu" ili "problematičnu", sudeći prema internet-anketi čije je rezultate u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Na pitanje slažu li se s najavama premijera Mire Cerara i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da će Slovenija tužiti Hrvatsku sudu EU-a ako i dalje bude "ignorirala" presudu po kojoj je većina Piranskog zaljeva pripala Sloveniji potvrdno je odgovorilo 75 posto ispitanika, s prijetnjom se ne slaže njih 9 posto, dok ostali nisu sigurni kako bi trebalo postupiti.

Na anketno pitanje kako doživljavaju Hrvatsku većina ispitanika zaokružila je odgovor "kao državu kojoj se ne može vjerovati" (54 posto) i "kao problematičnu državu" (24 posto), a samo manji dio za ostale ponuđene varijante, odnosno "kao normalnu susjednu državu poput ostalih" i "kao prijateljsku državu".

Visoku potporu ispitanih svojoj vladi pokazalo je i pitanje  podržavaju li njenu najavu da će, također zbog arbitraže, blokirati ulazak Hrvatske u Schengenski prostor i OECD.

Za blokadu kao oblik pritiska na Hrvatsku "da počne poštivati arbitražu i međunarodno pravo" izjasnilo se 83 posto od 520 ispitanika u anketi provedenoj u drugoj polovici prošlog tjedna.

Kako navodi vodeći slovenski list, takav je rezultat ankete vjerojatno odraz razočaranja onih koji su vjerovali da su se odnosi s Hrvatskom nakon potpisivanja arbitražnog sporazuma 2009. godine "normalizirali", dok se sada opet povećava broj "incidenata u Piranskom zaljevu" i obostrana zaoštrena retorika.

Zbog te situacije i sam predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker smatra da s implementacijom arbitražne presude treba požuriti i da to nije samo bilateralni nego i europski problem, navodi "Delo", te dodaje da je sve to u zadnje vrijeme utjecalo i na to kako Slovenci gledaju na Hrvatsku, prenosi Hina.

O problematici vezanoj uz arbitražu u subotu je na Brdu kod Kranja neformalno sa slovenskim predsjedikom Borutom Pahorom razgovarala predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Tom prilikom su se oboje založili za nastavak dijaloga o spornom pitanju, ali su potvrdili i različitost pozicija.

Hrvatska ne priznaje arbitražnu presudu jer je iz arbitražnog procesa izašla 2015. godine nakon što se pokazalo da je Slovenija taj proces kontaminirala i kompromitirala, te nudi razgovore o bilateralnom rješenju, dok Slovenija inzistira na provođenju presude, a u suprotnom najavljuje tužbu.

Predsjednica Hrvatske je tom prilikom upozorila i na fenomen da medijska eksponiranost arbitražnog spora često zasjenjuje vrlo dobre sveukupne odnose dviju država, a čulo se je i da neophodnom dijalogu o preostalim otvorenim pitanjima "ne pridonosi" predizborna situacija u Sloveniji jer je ta tema očito postala jednom od tema koje bi mogle biti korištene u kampanji za parlamentarne izbore koji slijede za nekoliko mjeseci.

 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

tr
Slovenci obilježavaju 240. obljetnicu prvog uspona na Triglav
16.02.2018

Značajna obljetnica simboličkog rođenja planinarstva u Sloveniji biti će u ljetnim mjesecima obilježena na Bohinju i Mojstrani.

fp
Slovenija: Štrajk učitelja i nastavnika, 1000 osnovnih i srednjih škola ne radi
14.02.2018

U Sloveniji je u srijedu započeo štrajk nastavnika i odgojitelja, te ostalih djelatnika u obrazovanju, u kojemu po podacima njihova sindikata sudjeluje 37.000 zaposlenih iz oko 1000 obrazovnih ustanova.

vu
Vučić: Hrvatskoj i Srbiji potreban je dijalog
14.02.2018

Vučić je najavio da će predsjednicu Hrvatske Grabar-Kitarović pozvati da prije ljeta posjeti posjeti Beograd, rekavši kako je uvjeren da će ona taj poziv i prihvatiti.