Brinemo za okoliš
mer

Njemački koalicijski pregovori trajali do kasno u noć, rok se primiče

12.01.2018
BERLIN,  12. jan 2018

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokrati lijevog centra još nisu postigli sporazum o zvaničnim koalicijskim pregovorima nakon što je više od 18 sati takozvanih "istražnih" pregovora iza zatvorenih vrata nastavljeno prije očekivanog roka u petak.

Ključne teme razgovora u ranim jutarnjim satima u petak bile su porezi, finansijska politika, imigracija i zdravstvena zaštita, saznaje  dpa.

Iako je bilo nekih pomaka u diskusijama, koje su se odvijale od tačke do tačke, produžetak pregovora je odbačen u petak ujutru.

Nekoliko pregovarača je napustilo sastanke, rekavši okupljenim novinarima da bi razgovori mogli trajati do zore.

Merkel je ranije upozorila da su čelnici suočeni s teškim krugom pregovora u pokušaju da dovrše uvodnu fazu.

Ona se nadala da će stranke postići sporazum prije početka zvaničnih pregovora o koaliciji u narednih 24 sata u cilju izlaska iz aktuelnog političkog ćorsokaka i da će otkloniti prijetnju prijevremenih izbora nakon septembarskog glasanja na kome nijedna stranka nije osvojila jasnu većinu.

- Još su velike prepreke koje moramo otkloniti na našem putu - izjavila je Merjkel, misleći na velike razlike koje su se pojavile među stranačkim čelnicima oko spajanja izbjegličkih porodica, evropske reforme, zdravstvene zaštite i oporezivanja bogatih.

Merkel je izrazila nadu da će nakon pet dana razgovora stranke biti u stanju da polože temelje za početak zvaničnih pregovora o novoj koalicijskoj vladi koja će biti na čelu zemlje u narednom četverogodišnjem mandatu.

Čelnici konzervativnog bloka CDU-CSU i SPD-a trebali bi izvijestiti rukovodstva svojih stranaka o ishodu razgovora u jutarnjim satima.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier podsjetio je pregovarače na odgovornost koju imaju, ne samo  prema vlastitim strankama i političkoj budućnosti zemlje, nego također i prema Evropi.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

br
Čelnici EU usvojili smjernice za buduće odnose s Britanijom
23.03.2018

Čelnici 27 zemalja koje ostaju u Evropskoj uniji nakon Brexita usuglasili su se o zajedničkom pristupu predstojećim pregovorima s Britanijom o budućim odnosima.

sk
Čelnici Evropske unije usuglasili su se kako je "krajnje vjerovatno" da je Rusija odgovorna za napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja
23.03.2018

Čelnici Evropske unije usuglasili su se kako je "krajnje vjerovatno" da je Rusija odgovorna za napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćerku, navodi se današnjem saopćenju.

kat
Španski Vrhovni sud optužio 13 katalonskih čelnika za pobunu
23.03.2018

Španski Vrhovni sud optužio je 13 katalonskih separatističkih političara, uključujući i odbjeglog regionalnog predsjednika Carlesa Puigdemonta, za pobunu i njihov pokušaj da proglase nezavisnost od Španije.

SBF