Apoteke Sarajevo
cer

Cerar tvrdi da u slučaju sirijskog migranta nije kršio ustav i zakone

09.01.2018
LJUBLJANA, 9. jan 2018

Slovenski premijer Miro Cerar u utorak je u parlamentu odbio navode najveće oporbene stranke da je u slučaju sirijskog migranta Ahmada Shamieha kršio ustav i zakone, predloživši vladi da mu se odobri privremeni boravak u Sloveniji i odgodi njegova deportacija unatoč odluci suda da je deportacija u skladu sa zakonom.

 Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša taj je slučaj uzela kao ilustrativan za djelovanje Cerarove vlade  u vrijeme migrantske krize, tvrdeći da je tada kroz Sloveniju prošlo pola milijuna "ilegalnih migranata", umjesto da se na granici s Hrvatskom postavi ograda i takvi ulasci proglase ilegalnima, te da je protivno važećoj odluci suda da se Shamieh preda Hrvatskoj Cerar svoj prijedlog stavio na dnevni red vlade, što bi zaslužilo i "kaznenu prijavu".

 Janšina stranka zbog tog je slučaja parlamentu predložila da glasa o pokretanju ustavne tužbe protiv predsjednika vlade, što je malo vjerojatno s obzirom da je za to potrebna natpolovična većina glasova i da su Cerara podržale stranke iz njegove koalicije, ali i dobar dio oporbe.

 Odgovarajući na optužbe Janšine stranke, Cerar je kazao da se radi o "politikantskom manevru" jer sam nije kršio niti ustav niti ijedan zakon nego djelovao humano i u pravnom okviru jer je produženi boravak migrantima u Sloveniji moguće izdati, te da je djelovao po načelu humanosti jer se Shamieh dobro uklopio u slovensko društvo i bavio se humanitarnim radom.

 Premijer je priznao da je zbog koalicijskih stranaka u njegovoj vladi njegov prijedlog o privremenom utočištu za Sirijca bio skinut s dnevnog reda, ali da će se on i njegova stranka i dalje držati svojih principa.

 Svojom odlukom da protiv premijera upotrijebi "najjače oružje" koje predviđa ustav i pokrene inicijativu za ustavnu tužbu protiv premijera Janšina je stranka zbog skorih parlamentarnih izbora nastavila s opasnom politikom "kriminalizacije političkih odluka" koje uz pravni moraju imati i humanitarni i društveni aspekt, naglasio je u parlamentu Cerar.

 "Pozivam vas da odbijanjem neutemeljene optužbe odbacite i politiku koja takvim postupcima degradira slovensku političku pozornicu", kazao je Cerar.

 Glasovanje o inicijativi oporbene stranke da se protiv Cerara pokrene postupak za kršenje zakona i ustava na ustavnom sudu predviđeno je za rane večernje sate, nakon višesatne rasprave.

 Zastupnici Janšine stranke u parlamentu kazali su da će glasovati za podizanje ustavne tužbe protiv premijera i da je on u slučaju Shamieha i u djelovanju prilikom migrantske krize pokazao "lažni humanizam", dajući interesima stranaca prednost pred interesima vlastitih državljana, te uz to kršio zakon i prekoračio svoje ovlasti.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

sud
Produžen pritvor šestorici Splićana zbog tučnjave na stadionu u Beogradu
16.01.2018

Šestorici hrvatskih državljana koji su sudjelovali u tučnjavi na utakmici Partizan - Crvena zvezda u prosincu prošle godine Viši sud u Beogradu produžio je pritvor za još jedan mjesec.

sk
Skopski bulevar dobiva ime po Esmi Redžepovoj
15.01.2018

Esma Redžepova Teodosijevska nazvana je kraljicom romske glazbe i po izvođenju te glazbe bila je poznata u svjetskim razmjerima, a od 2013. godine nosila je i titulu nacionalnog umjetnika Makedonije.

av
Grom udario u avion Croatia Airlinesa
15.01.2018