Brinemo za okoliš
BiH

Razgovori u Turskoj ne mogu uticati na Izborni zakon BiH

08.01.2018
Sarajevo, 8. januara 2018. godine

(s.r.)

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Safet Softić smatra da bilo kakvi razgovori o izbornom zakonu u BiH, koje bi vodili  predstavnici drugih država i van institucija BiH „ne mogu dati rezultat u pogledu konačnog usvajanja i izgleda izbornog zakona BiH“.

Naime, mediji u Hrvatskoj pišu da će predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, prilikom posjete Turskoj i razgovora sa  tamošnjim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, između ostalog,  lobirati za izborni zakon u BiH kakav odgovara ili kakav zagovara HDZ BiH.

„Prvo ne znam da li su te informacije tačne, ali  ne vjerujem da je izborni zakon BiH povod ili razlog za odlazak Grabar-Kitarović u Tursku. Ono što sigurno znam to je da ona sredinom januara dolazi u BiH i da će se sresti sa svim relevantnim predstavnicima vlasti u  BiH i vjerujem da će Izborni zakon tada biti  jedna od tema i da će ona te susrete iskoritistiti da lobira za položaj i status Hrvata u BiH“, kaže Softić  i naglašava da na svaki pokušaj izvan BiH da se uređuju stvari ili odnosi u BiH „treba odgovoriti onako kako je Bakir Izetbegović reagovao u Beogradu“.

Podsjećanja radi, prilikom te posjete Izetbegović je, nakon više puta ponovljene izjave Dragana Čovića da će BiH pratiti Srbiju kada je riječ o proznavanju nezavisnosti Kosova, izjavio da će odluka o Kosovu biti donijeta isključivo u institucijama BiH .NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kcus
Na KCUS-u iznenađeni Konakovićevim riječima
23.02.2018

Direktorij Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu saopćio je danas da je iznenađen riječima premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića u jučerašnjem intervjuu.

la
Lagumdžija: Opasnost od ponovnog pokušaja razbijanja BiH
23.02.2018

Istakao je da se današnje podjele u Evropi na snage društva zajedničkih vrijednosti i na promotore segregacije prelamaju preko zapadnog Balkana, kao poprišta geostrateške budućnosti širih prostora.

bih
Stanje na cestama 23. 02. 2018.
23.02.2018

Zbog jakog vjetra koji stvara sniježne nanose na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 3.500 kg, na regionalnom putu Mihalji-Blidinje.

SBF