Brinemo za okoliš
sub

Kanton Sarajevo subvencionira individualne stambene priključke na Sarajevogas

28.12.2017
SARAJEVO, 28. dec 2017

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo iz budžeta za ovu godinu osiguralo je 501.000 KM za subvencioniranje priključaka individualnih stambenih objekata na distributivnu gasnu mrežu Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Sarajevogas".

Sporazum o realizaciji ovog projekta potpisao je danas resorni ministar za zaštitu okoliša Čedomir Lukić sa direktoricom "Sarajevogasa" Nihadom Glamoč.

Lukić je rekao da su sredstva namijenjena za subvencioniranje troškova izgradnje novih priključaka individualnih stambenih objekata na distributivnu gasnu mrežu, kao i za rekonstrukcije unutrašnjih gasnih instalacija, sa ili bez nabavke i ugradnje gasnih aparata vlasnicima objekata.

- Isti iznos sredstva za ovaj projekt planiran je budžetom za narednu godinu tako da će u 2018. za ove namjene biti implementirano oko 1.000.000 KM - naveo je Lukić.

To je jedna od preventivnih mjera utvrđenih Kantonalnim planom zaštite okoliša koji je nedavno usvojila Skupština Kantona Sarajevo. Cilj je vraćanje u upotrebu prirodnog gasa kao primarnog i ekološki najprihvatljivijeg energenta u Kantonu Sarajevo.

Po Sporazumu, kriterije za izbor korisnika ovih subvencija definisat će KJKP "Sarajevogas", uz saglasnost Ministarstva.

Direktorica Glamoč naglasila je da će "Sarajevogas", kao nosilac projekta, provesti i procedure javnog poziva za izbor korisnika, izgraditi nove priključke te izvršiti puštanje gasa u unutrašnje gasne instalacije, preglede instalacija u objektima i ostale neophodne radnje u skladu sa važećim zakonima, tehničkim propisima i procedurama.

Javni poziv bit će objavljen do aprila naredne godine, saopćeno je iz Pres-službe KS.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.

SBF