Brinemo za okoliš
zaga

Zagađenje zraka ostavlja dugoročne posljedice naročito na hronične bolesnike

26.12.2017
SARAJEVO, 26. dec 2017

Klinika za plućne bolesti UKC Tuzla i Udruženje respiratorne medicine upozorili su danas da zagađenje zraka ostavlja dugoročne posljedice naročito na hronične plućne bolesnike koji boluju od astme i hronične obstruktivne plućne bolesti i oboljele od kardio cerebro vaskularnih bolesti.

Naglašavaju da se aerozagađenje u svijetu smatra jednim od uzroka porasta incidence i prevalence astme, hronične opstruktivne plućna bolest (HOPB), karcinoma pluća, upala gornjih i donjih dišnih putova, alergija i povećane stope smrtnosti.

Upozoravaju da su zbog aerozagađenja unutrašnjeg i vanjskog okoliša najugroženija djeca do pet godina starosti, osobe starije od 60 godina, hronični plućni i srčani bolesnici.

Stoga savjetuju izbjegavanje boravka u aerozagađenim sredinama, naročito u danima s visokim koncentracijama štetnih čestica i gasova, smanjiti kretanje i boravak vani te ako je neophodno koristiti maske.

Preporuča se i provjetravanje i dobra ventilacija životnih i radnih prostora zbog unutrašnjeg aerozagađenja, ali i uzimanje dovoljne količine tečnosti, vitamina i minerala, adekvatno oblačenje i redovne kontrole hroničnih bolesnika.

- U slučaju pojave bilo kakvih simptoma blagovremeno se javiti ordinirajućem ljekaru ili specijalisti pneumoftiziologu, internisti kardiologu, pedijatru, neurologu... - navode u saopćenju za javnost.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

vakcine
Antivakcinalni lobiji dovode u rizik cijelu populaciju
10.02.2018

Goran Čerkez,pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i kordinaciju razvoja strategija,podsjeća da antivakcinalni lobiji nisu pojava novijeg datuma,već da to traje niz godina.Jedan od začetnika tog lobija je kontroverzni dr. Andrew Wakefield.koji

kc
Strateško zanavljanje dijagnostičkih aparata u KCUS-u
08.02.2018

zv
Od trihineloze u Zvorniku oboljelo najmanje devetoro ljudi
08.02.2018

Iz resornog ministarstva upozoravaju da ovaj slučaj potvrđuje da je trihineloza i dalje aktuelna zoonoza.

SBF