Brinemo za okoliš
sum

Kampanja 'Pjevaju šume' - Koristiti plastične jelke i čuvati šumsko blago

26.12.2017
SARAJEVO, 26. dec 2017

U okviru projekta „Kao nekad pred Božić 2017“ i ove se godine provodi ekološko-medijska kampanja pod nazivom „Pjevaju šume“, koja se bazira na sprečavanju masovne sječe jela, borova i smrča za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.

Ova kampanja izuzetno je korisna za jačanje svijesti o značaju zelenog pokrivača za život na zemlji.

- Ukrašavanje božićnog drvceta prelijepi je običaj, koji je sastavni dio kulturnog i vjerskog identiteta katolika, ali i novogodišnjeg slavlja svih građana u BiH. Međutim, kroz ovu medijsku kampanju sugeriramo slavljenicima, koji kite božićna drvca, da koriste plastične jelke, kako bi se izbjegla masovna sječa jela, borova i smrča - kazala je voditeljica volonterskog tima Ivana Krstanović.

Podsjetila je da su volonteri proteklih dana građanima dijelili promotivne letke s ekološkom porukom, kako bi na taj način utjecati na svijest slavljenika o ekološkim implikacijama blagdanske sječe drveća.

Stručnjak za upravljanje kvalitetom zraka, klimatske promjene i ekologiju Martin Tais kazao je kako su ovakve kampanje poželjne da bi potaknule na razmišljanje slavljenike o ekološkim implikacijama sječe borova i jela, "jer i ove godine će, nažalost, u BiH tijekom prosinca biti posječeno mnoštvo jela, smrča i borova, koji će biti odbačeni početkom 2018. godine, nakon samo dva tjedna upotrebe, pri čemu velik broj neće biti primjereno zbrinut i prerađen".

- To je gomila uništenog šumskog blaga - naglasio je Tais, te ukazao na ulogu i značaj odnosa s javnostima za uspostavu cjelovitog i održivog sistema upravljanja otpadom u šumama na području Kantona Sarajevo.

Podršku ovome projektu dali su Općina Ilidža, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i Ministarstvo privrede KS – Uprava za šumarstvo.

U okviru ovoga projekta održana je i stručna radionica „Uloga i značaj odnosa s javnostima i edukacije stanovnika za higijenu i očuvanje postojanosti šuma, kao i uspostavu cjelovitog i održivog sistema upravljanja otpadom u šumama na području Kantona Sarajevo".  

Na području općine Stari Grad kampanja „Pjevaju šume“ provodi se u okviru projekta „Božić i Uskrs u općini Stari Grad“, koji se implementira u sklopu „Regionalnog programa lokalne demokracije na zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji financira Europska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.

SBF