Brinemo za okoliš
pepetuške

DJEVOJČICE IH OBOŽAVAJU: Pepetuške, dame sa vrha Bjelašnice osvajaju svijet!

20.12.2017
Radi se o ručno rađenim lutkama ili, kako se to sada moderno kaže, „hand made“ produktima. Idejni tvorac je Sarajka Maja Gerin, koja je na ideju došla slučajno tokom potrage za lutkom kao adekvatnim poklonom. Šablonska ponuda uz visoke cijene bili su okidač za poslovnu ideju. Lutke će praviti sama, vođena vlastitom imaginacijom, ali ideja je samo pola posla
Piše: Zdravko Čupović (zdravko@startbih.info)

Dobre, kreativne ideje se obično rađaju spontano. Bar tako kažu oni što su uspjeli. Takva je situacija i sa „pepetuškama“. Iako na prvu „vuku“ na nešto rusko, naziv je izmišljen. Čak je i autor nepoznat. Kako god, djevojčice ih naprosto obožavaju. Toliko su popularne da razbijaju čak i stereotipe o igračkama za dječake. Rođene su na vrhu planine i usred zime. Ali dame su ubrzo sišle u grad. U sami centar Sarajeva. Tek nekoliko mjeseci kasnije, sa deklaracijom „made in BiH“, same su našle put do Londona, Beča, Bostona, New Yorka... Ali za njih će svijet tek da čuje. 

Pepetuške su ručno rađene lutke ili, kako se to sada moderno kaže, „hand made“ produkti. Idejni tvorac je Sarajka Maja Gerin, koja je na ideju došla slučajno tokom potrage za lutkom kao adekvatnim poklonom. Šablonska ponuda uz visoke cijene bili su okidač za poslovnu ideju. Lutke će praviti sama, vođena vlastitom imaginacijom, ali ideja je samo pola posla. Eh, sada..


  ĐEPETO 


Tipične priče o uspjehu uglavnom imaju dug uvod - uspone, padove, trnje, ruže, malo smijeha, više suza, nesanicu... Ali kod pepetuški toga nije bilo. Ovdje se radi o spustu sa vrha Bjelašnice i - pobjedi. Djeca su nestrpljiva bića pa valjda tako i mora biti. Stoga, samo nekoliko dana od nastanka ideje u igru ulazi drugi glavni lik ove priče, prijateljica Arma Arslanagić.

- Pošto ja ne znam da krojim, šijem i nisam dizajner, jedne lijepe sunčane nedjelje sam poslala poruku Armi koja zna sve ovo što ja ne znam. Poslala sam joj i neku moju skicu kako bi lutka trebala izgledati i pitala je da li bismo mogli to uraditi. Ona je rekla da će probati i tako je krenulo. Zanimljivo je da ona živi na Bjelašnici sa troje djece, pa je ja odmilja zovem Đepeto sa Bjelašnice - prisjeća se Maja, koja o pepetuškama priča sa takvim oduševljenjem i prirodnim, širokim osmijehom kojeg je naprosto nemoguće opisati, čak ni nekom izlizanom frazom. 


pepetuška 1.jpg

U jedno smo sigurni, ako se duša ikako može radom utkati u neživo biće, to može samo ona uraditi.

- Moja ideja je bila da lutke trebaju da imaju i pravu kosu da bi se razlikovale od drugih i da ih djevojčice mogu češljati, fenirati. To je bio problem, koji smo riješili poslije petnaestak dana tako što smo odlučili da koristimo vještačku kosu koja se u frizerskim salonima koristi za nadogradnju. Uglavnom, prvi model lutke, bez kose, bio je gotov 10. februara ove godine - nastavlja naša sagovornica u jednom dahu.

Ideja je bila da se lutke nazovu po Majinim i Arminim kćerkama tako da su prve četiri dobile imena Dunja, Tara, Naja i Mona (kćerka od kume) što je zapravo trebao biti i naziv kolekcija lutki.

- Svaka od njih ima svoju priču po karakternim osobinama. Moja Naja je živa, zahtjevna i takva joj treba i garderoba. Mona je tiha, plavi djevojčurak. Plan je bio da imamo šest-sedam standardizovanih lutki koje će se tako prodavati. Međutim, kada smo te lutke pokazale prijateljicama, one su bile oduševljene pa su počele tražiti lutke prema svojim kćerkama, što nas je iznenadilo. Prateći želje klijenata odlučile smo da promijenimo koncept i pravimo personalizirane lutke. Već 8. marta smo imale narudžbu za 15 lutki - priča nam Maja.

Sa takvim vjetrom u leđa, potražnjom iznad očekivanja, priznaje da je na trenutak smetnula s uma da je Arma majka troje djece, ali je i ona osjetila žar pa se duo maksimalno angažovao. Đepeto je šio, a Maja donosila materijale i pomagala.

- Lutke su iz „inkubatora“ na Bjelašnici svečano izašle 10. marta, ali još nisu imale zvanično ime. Kontaktirala sam Lanu Avdić, prijateljicu koja je produkt dizajner koja nam je osmislila originalan logo. Nakon toga smo sjele i smišljale imena. Ni sama ne znam kako, ali je u moru prijedloga neko kazao „pepetuške“ i svima nam se odmah svidjelo iako mnogima zvuči malo ruski. Tako da se ne zna ko je autor - iskreno će naša sagovornica ne skidajući osmijeh sa lica.


 UJUTRU ČAJ, NAVEČE PIDŽAMA 


Potražnja je dodatno skočila s otvaranjem stranice na facebooku, koju Maja i danas vodi uporedo sa svojim primarnim poslom, a društvene mreže i sada predstavljaju jedini vid promocije. Uskoro se ispostavilo da vješte ruke Đepeta  više ne mogu pratiti takav tempo. Produktivnost se, uz maksimalni kvalitet i garantovani ručni rad, zaustavila na četiri lutke sedmično. Rok isporuke je ubrzo pomjeren na čak mjesec dana, pa je tim nedavno pojačan sa još nekoliko ženskih ruku.

peptuške 2.jpg

- Od 8. marta do danas smo napravili blizu stotinu pepetuški i sada smo već proširili tim pa imamo i djevojku koja nam pomaže samo oko kose. Imamo tim od četiri-pet žena. Ja vodim marketing, prodaju i komunikaciju sa mamama, oblačim lutke, nabavljam materijal. Đepeto i dalje šije garderobu. Sada idemo korak dalje i pravit ćemo multipraktične kutije za pepetuške, koje će moći služiti i kao police. Imamo i djevojku koja će praviti šoljice za čaj za pepetuške da zajedno ujutru piju taj napitak sa djevojčicama, što je novi momenat. Poenta je u tome da djevojčice stvore naviku da se ujutru pije čaj ili mlijeko, naveče oblači pidžama! Pepetuška je edukativna lutka - navodi naša sagovornica.

I pojašnjava da je ideja da svaka lutka ima suknjicu, haljinicu, jaknicu i pidžamu tako da se pepetuške naveče presvlače i sa svojim malim vlasnicama idu zajedno na spavanje, što se, prema povratnim informacijama mama, pokazalo kao pun pogodak jer su sve pepetuške „adekvatno zbrinute“ na svakodnevnoj bazi. Djevojčice su, prema Majinim riječima, uglavnom uzrasta od dvije do 10 godina, ali je 20-ak lutki završilo i kod djevojaka. 

- Imali smo pepetušku koju smo obukli identično kao što je bila obučena njena buduća vlasnica na maloj maturi. Imali smo i nekoliko mladenki, što su kume naručile, a čak su nam donijele i identičan materijal od vjenčanica. Personalizacija se zaista pokazala kao prava stvar. Mame nam šalju omiljene boje, omiljenu garderobu, fotografije djevojčica i mi na osnovu toga pravimo pepetušku. Moramo znati što više detalja o djevojčicama, pa tako čak dobiju i konjića ili cuku uz lutku, ako ih baš vole ili imaju ljubimca. To je „dodatna oprema“. Osim osnovnog kompleta garderobe, može se naručiti i ostala garderoba - ilustruje naša sagovornica koja zatim daje i objašnjenje zbog čega pepetuške nemaju usta. 

pepetuške 3.jpg

Iako se radi „očiglednom „nedostatku“, nismo ga primijetili dok nam nije skrenuta pažnja.

- Dosta smo izučavali lutke. Mnogi nas pitaju zašto nemaju usta već samo oči. Razlog je taj da curice ne vežu lutku ni za kakav postojeći lik i da se ona zapravo uvijek smije. To je naučno dokazano. Imali smo, doduše, par primjera gdje su djevojčice svojim pepetuškama same nacrtale usta. I to je OK! Neki su tražili da mi napravimo usta, ali ne želimo više mijenjati koncept - napominje Maja.


ZATRPANI NARUDŽBAMA 


Iako su rođene na vrhu planine, gdje ih je napravljeno 20-ak, pepetuške su poslije dva mjeseca sišle u centar grada pa je njihovo „porodilište“ postala concept store „Kutcha“. Doduše, garderobu i dalje šije Đepeto na Bjelašnici, ali se sve ostalo radi u Kutchi. Pepetuške su pravljene od prirodnog platna, a punjene su silikonskim kuglicama, poput jastuka. U njima nema ništa škodljivo i sve je ručni rad, a najviše vremena u izradi odnosi pravljanje i stavljanje kose. Visina je također standardizovana i pepetuška je visoka oko 40 centimetara.

- Pet pepetuški je otišlo za Ameriku, u Boston i New York, ima ih i u Italiji, Beču, četiri su otišle u London. Same su našle put preko granice, što je super. Do kraja godine ćemo praviti još ozbiljniju priču. Ovo nikada neće postati industrija jer bi se tada izgubio „hand made“, a toga se ne smijemo odreći. Namjeravamo zaposliti više ruku. Mi aktivno ništa ne pokušavamo po pitanju marketinga u inostranstvu iz prostog razloga što imamo strah da će potražnja biti daleko veća od naših kapaciteta. I danas se lutke čekaju 15-ak dana od dana narudžbe. Izbacujemo oko pet lutki sedmično što je jako malo jer je potražnja velika - navodi naša sagovornica.

Kako kaže, jedan od planova je i da u ponudi imaju gotove lutke za one što poklon traže u zadnjem trenutku zbog čega se nema vremena za izradu personalizovane pepetuške.
- Cilj nam je 50 lutki mjesečno, a sada tražimo prave tete koje moraju biti pozitivne, nasmijane i divne i da ovo rade sa puno ljubav. Bez toga ne može. Osim znanja u šivanju i pletenju mora se imati pozitivna energija! Moram priznati da mi se uvijek teško odreći svake lutke, pa ih često, kad odu, gledam na slikama. Ipak je to nešto što je nastalo mojom idejom i Đepetovom izvedbom - ističe Maja.


pepetuške 4.jpg


PEPETUŠAK 


Maja priznaje da ih je jednom prilikom iznenadio upit jedne mame koju je zanimalo zašto se ne prave lutke za dječake.

- Nama to nije palo na pamet, ali smo i to uradili. Prvi pepetušak - dječak Mak je otišao u London. Ima osam godina, svira gitaru, voli pse, fudbaler je, voli Ronalda. Napravili smo dres, cuku, gitaru, spakovali Maka i poslali ga u London. Mak svog pepetuška redovno nosi sa sobom na teren, spava sa njim... Nama dolaze fotografije mada, naravno, ne objavljujemo sve na facebooku. Pravili smo i Danisa za istoimenog osmogodišnjaka i još jednog dječaka - kaže Maja uz napomenu da svaka pepetuška dođe u svom ruksačiću, sa logom i imenom.

Narudžbe idu putem facebooka ili instagrama, a cijena pepetuške sa jednom osnovnom odjevnom kombinacijom je 90 KM. Postoji i opcija narudžbe u paketu sa dodatnom garderobom po cijeni od 120 maraka.

- Pepetuške prate modu, boje, kolekcije. Mogu se prati, češljati, fenirati... Mamama izlazimo maksimalno u susret mada moram izdvojiti Eminu, djevojčicu od četiri godine, koja je bukvalno nacrtala kako hoće da izgleda njena pepetuška. Tada sam eksplodirala od sreće - priča Maja sa oduševljenjem koji ističe veliku želju da pepetuške postanu istinski bh. brend i da zapošljavaju veliki broj ljudi.


 NAJLUĐI VIKEND


Dosadašnje iskustvo je pokazalo da pepetuške naručuju mame, tetke, kume, bake i nane, ali Maja se prisjeća narudžbe jednog tate, koja će, kako se kasnije ispostavilo, dovesti do najluđeg poslovnog vikenda. Naime, tata je za svoje princeze naručio dvije lutke, ali je naša sagovornica narudžbu jednostavno smela s uma.

- Ja sam to negdje zapisala. I zaboravila. Tri dana prija rođendana tata šalje poruke da pita dokle su lutke i tada mi se upali lampica. U ovom poslu se to ne smije desiti. To je bio najluđi vikend. Sa svojom dvogodišnjom kćerkicom sam trčala cijeli vikend tražila materijale, molila Đepeta, još jednu tetu... Uspjeli smo ih napraviti za dva dana, ispale su fenomenalno, a tata je bio oduševljen. Moram reći da do sada nismo imali nijednu jedinu zamjerku ili reklamaciju jer često pitam mame da li je sve OK - priča Maja ne skrivajući zadovoljstvo.

Nakon toga nam prepričava i svojevrsnu dramu sa malom Italijankom.

- Ona je došla sa mamom u Kutchu da kupe nešto, a onda je curica sasvim slučajno vidjela pepetušku koju sam pakovala za rođendan jednoj djevojčici. Međutim, mala Talijanka ju je htjela po svaku cijenu i nije joj se moglo objasniti da ta pepetuška već nekome pripada i da već ima ispisano ime na etikati. Počela je plakati. Onda se smirila, rekla mi je šta želi i njoj sam preko reda napravila novu lutku. To je još jedan od razloga zašto želimo imati neku ponudu već gotovoih lutki za takve situacije - kaže naša sagovornica.

(magazin Start BIH)


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

zz
Zvizdić pozvao katarske privrednike da posjete BiH
20.02.2018

Naglasio je da se radi o povezanim procesima, usmjerenim ubrzanju ekonomskog razvoja BiH i poboljšanju životnog standarda građana.

star
Pobjedičkom timu Interine startup akademije nagrada od 3000 dolara
20.02.2018

do
Zvizdić i direktor QIA-e razgovarali o investicijskim potencijalima u BiH
20.02.2018

On je pozvao izvršnog direktora Al Thanija da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

SBF