Brinemo za okoliš
lij

Entitetske zdravstvene institucije nadležne za nabavku vakcine protiv raka pluća

20.12.2017
BANJA LUKA, 20. dec 2017

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, povodom upita medija u vezi s postupkom osiguravanja dostupnosti vakcine CIMAvax-EGF (vakcina protiv raka pluća), podsjećaju da su oni nadležni samo za izdavanje dozvole za stavljanje lijeka na tržište BiH.

- U tom smislu Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je na osnovu pozitivnih ocjena o kvalitetu/efikasnosti/bezbjednosti lijeka, te odnosa korist – rizik pribavljenih u postupku davanja dozvole za stavljanje lijeka u promet, odobrila njegovu primjenu  u BiH – pojašnjavaju iz ove agencije.

Za informacije u vezi sa pozicioniranjem lijeka na listu ljekova, koji se finansiraju u sistemu zdravstvenog osiguranja, te za nabavku lijeka u zdravstvenim ustanovama u kojima će se primjenjivati, zainteresovani se moraju obratiti entitetskim institucijama zdravstvenog sistema, jer poslije izdavanja dozvole za prometovanje lijeka, prestaje nadležnost Agencije u smislu dostupunosti lijeka potencijalnim korisnicima.

Napominju da iskustva i rezultati prikupljeni u dosadašnjoj primeni lijeka ukazuju na njegov zadovoljavajući sigurnosni profil.

- Efikasnost lijeka je značajnija u određenim grupacijama pacijenata. Kriterijumi za odabir pacijenata koji su kandidati za ovaj lijek dati su detaljno u tekstu rezimea karakteristika lijeka, a koji se može naći na internet prezentaciji ove agencije – napominju u saopćenju.

Mediji su nedavno objavili da je prvi pacijent u BiH zvaničnim putem već dobio vakcinu „CIMAvax“. Soraida Akosta-Bruks, jedna od stručnjakinja s Kube, zaslužna za djelotvornu vakcinu za liječenje raka pluća, je za "Nezavisne novine" rekla da je "Vama kompani" registrovana u BiH, da je prvi pacijent već uključen u terapiju vakcinama, koje će sredinom decembra biti dostupne i ostalim pacijentima.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

vakcine
Antivakcinalni lobiji dovode u rizik cijelu populaciju
10.02.2018

Goran Čerkez,pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i kordinaciju razvoja strategija,podsjeća da antivakcinalni lobiji nisu pojava novijeg datuma,već da to traje niz godina.Jedan od začetnika tog lobija je kontroverzni dr. Andrew Wakefield.koji

kc
Strateško zanavljanje dijagnostičkih aparata u KCUS-u
08.02.2018

zv
Od trihineloze u Zvorniku oboljelo najmanje devetoro ljudi
08.02.2018

Iz resornog ministarstva upozoravaju da ovaj slučaj potvrđuje da je trihineloza i dalje aktuelna zoonoza.

SBF