Brinemo za okoliš
stari grad

Za ”Ljepši i veseliji Stari Grad”- dekorišu se ulice, spremaju nastupi mažoretkinja, vatromet…

19.12.2017
Ulice Općine Stari Grad će po prvi put biti dekorisane za predstojeće praznike novim dekoracijama i ukrasima, a uz bogat program koji je zamišljen i prazničnu atmosferu koja će zavladati na ovim ulicama, bit će osiguran pravi ugođaj za građane, ali i brojne turiste. 

Projekat nazvan “Ljepši i veseliji Stari Grad – Zimska turistička sezona u srcu Sarajeva” realizuju Općina Stari Grad i Udruženje Sarajevo Navigator i dosad je završeno dekorisanje najprometnijih šetnica: Ferhadija, Sarači, Štrosmajerova, Baščaršijski trg. Ove ulice već krase novogodišnje dekoracije, svijetleće lampice, zvijezde, pahulje, novogodišnje jelke, a kako su potvrdili iz Sarajevo Navigatora ove dekoracije postavljaju se po prvi put na sarajevskim ulicama dok su se dosad mogle vidjeti na ulicama svjetskih metropola poput Rima i Pariza. 

“Ove dekoracije postavljamo prvi put u našem gradu i drago nam je da je Općina Stari Grad prepoznala značaj ovog projekta za kojeg s pravom možemo reći da će omogućiti ljepši i veseliji Stari Grad,” kazala je Nataša Musa iz Udruženja Sarajevo Navigator.
“Namjera nam je da građanima Starog Grada, ali i brojnim turistima koji ovdje dolaze pružimo ljepši ugođaj i prazničnu atmosferu, želimo da dožive Stari Grad u najljepšem svjetlu, a to će doprinijeti i privrednom razvoju naše općine. Pored ukrašavanja ulica, projekat ‘Ljepši i veseliji Stari Grad’ ponudit će građanima i razne performanse, koncerte, vatromet i druge sadržaje,” izjavio je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Novogodišnje dekoracije krasit će i ulice Mula Mustafe Bašeskije, Zelenih beretki, ispred Katedrale - na Trgu fra Grge Martića …

Projekat “Ljepši i veseliji Stari Grad” podrazumijeva i da u ulici Štrosmajerova, u saradnji sa RSG-om, budu postavljeni zvučnici sa kojih će se emitovati prigodna praznična muzika. Održat će se i takmičenje u izboru najboljeg selfija iz Starog Grada, putem općinske FB stranice.

Centralni događaj kojim će početi ovaj bogat program najavljen je u petak, 22.decembra na Baščaršijskom trgu. Ispred Katedrale će kroz Ferhadiju i Sarače krenuti defile Mostarskih mažoretkinja i Sarajevo Drum Orchestra, koji će na Baščaršijskom trgu održati svoj performans. Nakon njih nastupit će i učenici starogradskih osnovnih škola “Edhem Mulabdić”, “Vrhbosna”, “Šejh Muhamed ef.Hadžijamaković” i Zavoda Mjedenica. Planiran je i nastup limenog orkestra i zvanično paljenje lampica, odnosno novogodišnje dekoracije, nakon čega će uslijediti veliki vatromet. Povodom katoličkog i pravoslavnog Božića održat će se prigodni koncerti SPSD Sloga i Udruženja Facultas. Općina Stari Grad realizuje ovaj projekat putem Sektora za lokalni razvoj.

Prenosimo trenutnu atmosferu sa ulica u Općini Stari Grad:

DSC_0013 (1).JPG


DSC_0018.JPG


DSC_0008.JPG


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.

SBF