Brinemo za okoliš
elma

Elma Smajlović: Ovako se stvara bosanska hello kitty priča

19.12.2017

Piše: Zdravko Čupović (zdravko@startbih.info)

Priča o Elmi Smajlović je priča o uspjehu mlade žene koja je ušla u posao o kojem doslovno nije znala ama baš ništa. Još nevjerovatnije je da je prije toga svjesno dala otkaz u firmi gdje joj se smješila svijetla budućnost. Za nju mnogi možda nisu čuli, ali Elma već šest godina temeljito pravi ozbiljan bh. brend



 KAKO SE UBADA IGLA?


- Osim srca, vizije i volje, apsolutno ništa nisam znala o ovom poslu! Nisam znala iglu ubosti! Samo sam znala kako bi to trebalo izgledati - k'o iz topa otvara Elma razgovor u svom kreativnom ofisu u jednom stanu u sarajevskom naselju Marijin Dvor. 

U stanu je zaokružen proces koji vodi od ideje, preko realizacije do prodaje. Tako je u jednoj prostoriji proizvodnja, u drugoj showroom, a u trećoj „kancelarijski“ prostor. Firma u kojoj vlada kućna atmosfera je i bio cilj ove mlade preduzetnice koja je 2011. godine pokrenula „All about Apple“  (AaA), projekat odjeće i potrepština za bebe, djecu i mame.

- U advokaturi sam radila tri godine, spremala se da postanem partner. U svemu tome sam bila nesretna. U šali kažem da sam ostala još dva dana u advokaturi - u tabutu bi me iznijeli. Osim završenog prava, dvije godine sam studirala istoriju umjetnosti. Kada sam dala otkaz, registrovala sam udruženje za umjetnost Friends of arts, pravila razne evente, dok u jednom trenutku nisam shvatila da bi se trebala nečim konkretno baviti - prisjeća se naša sagovornica perioda prije nego što će krenuti svojim putem. 

A taj put je započeo neobičnom anegdotom. 

- Moja mama je u tom periodu mislila da sam užasno depresivna jer nemam konkretan posao. Nazvala me i rekla da hoće da me počasti i oraspoloži. Dala mi je 500 maraka da kupim cipele. Za te pare kupila sam prve materijale. U tom trenutku sam već bila majka dvoje male djece - priča Elma kroz osmijeh, mada se iz tog odgovora i ne može dokučiti zašto je ušla baš u svijet baby odjeće. 

Konkretniji odgovor nismo dobili ni poslije dodatnog pitanja. 

- Žene puno stvari rade po intuiciji. Tako je i sa mnom bilo. Teško je to objasniti. Talenat me pritiskao da nešto radim, a ja kada stvaram ne jedem, ne pijem i ne spavam. Živjela sam tri godine u Norveškoj i moram reći da me to na mnogo načina oblikovalo - trudi se Elma pojasniti, pa ko shvati -shvati.



   TRUDNICE K'O VICTORIA BECKHAM 


Ipak, kaže da je u dječije stvari ušla svjesna iz vlastitog majčinskog iskustva da tu postoji ogroman prostor na bh. tržištu. Da je ideja pola posla potvrdit će se i u njenom slučaju. No, o drugoj polovini, odnosno o realizaciji, Elma nije znala ama baš ništa. To je bio pravi trenutak da je fortuna pomiluje.

- Moja komšinica je vrsna šnajderica, a po mojoj zamisli je sašila prve proizvode 2011. godine. To su bile dekice koje su i danas najprodavaniji proizvod. Sve je bio ručni rad iz puno dijelova. Od starta je to bilo prepoznatljivo i potpuno drugačije od svega drugog. Ja sam te proizvode, a bilo ih je desetak, stavila na facebook i sve se prodalo isti dan. Nakon toga počinjem ulaganje u mašine, materijale, radnike... -  navodi Elma te dodaje kako je poslije toga slijedio i niz drugih početničkih problema počevši od nabavke kvalitetnog materijala, visokih cijena zbog malih količina...

Ali Elma ne samo da nije odustajala već je zacrtala visok cilj - stvaranje prepoznatljivog bh. brenda! Kućna radinost malog obima nikada nije dolazila u obzir.

- Sada stvaram podlogu za industrijski dizajn, odnosno da budem spremna da uđem u halu sa 50 radnika i da pravimo bezbroj artikala. Da biste to postigli potrebno je puno truda, a ja već šest godina na tome radim. Moj cilj nije samo industrija odjeće, već da se širim i na papir, teke, bojanke... Neću da se zadovoljim malim. Karaktere i ideje koje sam crtala sam sa grafičkim dizajnerom prebacila u formu za print. Posljednje dvije godine printamo originalni materijal AaA - ističe Elma.

Prepoznatljiv dizajn AaA dolazi u kombinaciji sa najboljim pamučnim materijalima za bejbi industriju, koje nabavlja u Turskoj. Sve što koristi u radu mora imati certifikat o neškodljivosti.

- Najprodavanije su dekice i vreće za spavanje. Iskustvo majčinstva mi je pokazalo da su djeci prihvatljivije vreće koje imaju otvore na dnu jer su ergonomski dobre. Obično djeca imaju odbojnost prema zatvorenim. Pravim i smotuljak za povijanje što kod nas niko ne radi, dekorativne ergonomske tanke jastuke, posteljinu, ponekad i konfekciju u zavisnosti od slobodnih kapaciteta. Trenutno radimo mantile za mame i djecu. Imamo lijep program za trudnice i dojilje. Inače sam fancy osoba. Veliki sam esteta. Sve mora biti funkcionalno i prelijepo. Materijal i kroh moraju biti savršeni, sve trudnice moraju izgledati kao Victoria Beckham. Djeca moraju biti sređena. Dijete se može pokriti bilo kakvom dekicom, ali ovdje se radi o „fine livingu“ - priča Elma sad već u kreativnom zanosu.


  POZIV AMRE DŽEKO


Nakon šest godina temeljitih priprema i uhodovanja biznisa, naša sagovornica kaže da tek sada planira marketinško otvaranje AaA jer, kako kaže, od toga je do sada bježala zbog straha da narudžbe ne nadmaše proizvodne kapacitete, a bilo kakva greška bi tada poništila dosadašnji trud. Ako još uvijek nisu industrija, a nisu ni ručni rad, postavlje se pitanje šta je sada AaA?

- AaA ima neki berlinski šmek, kada je u pitanju organizacija posla jer je ovaj način jako popularan u Berlinu. Ovo je koncept - gdje ko god dođe treba da se osjeća kao kod kuće. U svijetu je popularan koncept „designer maker“, što kod nas još nije zaživjelo, ali mi smo nešto tako. Ko osmisli proizvod, napravi ga uz pomoć neke kompletne industrije ili samo par osoba -  pojašnjava naša sagovornica.

Pored nje, AaA ima još dvije uposlenice, što je optimum koji zadovoljava trenutne potrebe.

- Što se tiče zapošljavanja, stariji i iskusniji mi savjetuju outsourcing, ali ne želim da se vežem samo za ovaj dio koji se tiče šivanja. Hoću da se proširim na papir, slikovnice, bojanke, izdavaštvo. Imam spremnu radosnicu koja će uskoro i u štampu - ističe Elma.

Razgovor prekida telefonski poziv Amre Džeko, supruge našeg najboljeg fudbalera Edina.

- Ona ima za mene poslovnu ponudu. Nedavno je pokrenula OREA. U pitanju je prva online platforma u regiji za prodaju ručno rađenih, kvalitetnih proizvoda, suvenira, originalnih radova i umjetnina u regionu sa sjedištem u BiH - otkriva nam Elma čiji rad oduševljava i premijera Vlade kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, kao i brojne strane ambasadore koji su česti kupci proizvoda sa AaA logom.


 ŠIRI SE MREŽA


- Ovo je autentičan i lijep poklon iz BiH svugdje i svakome, jer lego kocke možete kupiti bilo gdje. Jako vodim računa da cijene, makar nauštrb zarade, budu prihvatljive jer sam već rekla da imam dugoročan cilj da se ovo omasovi i bude brend. Recimo, dekice su 77 maraka. Kada idete nekome na babine sigurno nećete uzeti nešto ispod 100 maraka. Uglavnom, za 100 maraka se ovdje može svašta kupiti. Imam namjeru da se širim i van BiH, ali nam regulativa ne ide naruku. Registrovana sam kao obrt i mi po zakonu ne možemo izvoziti. Zakoni ne prati mala i srednja preduzeća, naročito kreativce. Za sada to ide samo preko posrednika, neko kupi pa odnese. Slanje poštom je preskupo. Slanje dekice do Zagreba je 150 eura, što je nekoliko puta skuplje od samog proizvoda. Prodaja je moguća ovdje i u dvije knjižare Exclusive u Sarajevu. Sa njima planiramo i širenje mreže... - ilustruje Elma koja puna samopouzdanja dodaje kako strane firme ne smatra konkurencijom.
Zanimljivo je da AaA motive i karaktere već godinama unazad mnogi kopiraju. Iako je to za sada previše ne uznemirava, treba spomenuti da je u toku patentiranje cjelokupnog brenda.


ZAŠTO „ALL ABOUT APPLE“?


Elma u šali kaže da se iza samog naziva brenda krije pomalo narcisoidna priča.

- Ja sam apple, a to je na turskom jeziku jabuka. A zašto je All about Apple? Pa svako stavlja svoj potpis na ono što radi. To je neminovnost. Jabuka, apple, je uvijek bila pojam nečeg zabranjenog. Ima puno ikonografije i konotacija. Jabuka kao takva je interesantna - pojašnjava Elma, malo u šali, a malo možda ozbiljno.


 DEVET KARAKTERA I BEZBROJ BAJKI


Priča AaA ima ukupno devet karaktera. Glavni lik je princeza Apple i zajedno sa svojim drugom Arhitektom, ispod drveta jabuke pričaju svoje priče u društvu trome i dobroćudne slonice Elle, ljute Cica Mace, nestašnog Cuke, pričljivih i pametnih ptičica Rodice, Tilly i Bombice. A tu je i Pčelica Maya koja ima klasični poremećaj pažnje, te samo zuji okolo.

-To je devet likova, devet obrazaca ponašanja. Svako dijete se može prepoznati u nekom od ovih likova. Svaka dekica ima svoju priču. Jedna mala zaokružena bajka. Sada se rade male serije, „limited edition“ i nakon nekog vremena se mijenja raspored likova na dekicama, a motivi su isti. Mame  dok gledaju u dekicu mogu pričati priču, a to će im biti puno lakše ako na našoj web-strani pročitaju dublju priču iza svakog karaketra. Što se tiče boja, one su ugodne jer mi je bilo bitno da AaA uđe u prostor. To su nježne, pastelne boje koje se savršeno uklapaju u dječiji prostor i dječije sobice - pojašnjava naša sagovornica.


 POSAO KAO OTKUCAJI SRCA 


Na pitanje da li je ikada bilo straha, bez imalo razmišljanja odgovora da je bila prestravljena, ali je želja da se oproba uvijek bila jača. Čak i danas ima loših dana.

- Meni i danas svakih nekoliko mjeseci dođe da sve napustim jer niko nikome ništa ne garantuje. Nema lakih rješenja. Kad padnete, ustanete i idete dalje. Nema odustajanja. Niko vas neće podići ako se sami ne ustanete i ne krenete dalje. Svaki put kada ustanete otvore vam se neka nova vrata. Posao se može osmisliti iz ničega, ali se ne smije odustajati ni na prvu pa čak ni na desetu. Posao ide k'o otkucaji srce, gore - dole. Nema samo uzlazne linije -  poručuje Elma.






NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bu
Turci sve više kupuju nekretnine u Crnoj Gori
16.02.2018

"U Crnu Goru počeli su da dolaze klijenti iz Turske, koji kupuju stanove u vrijednosti od 50 do 70 tisuća eura. Kupuju u cijeloj Crnoj Gori, ali najviše u Budvi", kazao je Stanišić.

po
Pošta Slovenije traži 20 poštara u BiH, bruto plata 955 eura
16.02.2018

Pošta Slovenije posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH traži u našoj zemlji 20 poštara/pismonoša.

otpad
OVAKO MI BRINEMO O OKOLIŠU: U mnogim se zemljama smeće, otpad brzo pretvara u novac! A kod nas ....
16.02.2018

U Norveškoj jedan posto otpada ide na deponije, u Njemačkoj tri posto, na Londonskoj berzi se trguje otpadom, neke fabrike od plastičnih boca prave jakne i kape! USrbiji je hiljade ljudi zaposleno na razdvajanju otpada! U BiH takvog odnosa prema otpa