Brinemo za okoliš
lajk

Najbolji projekti učenika na takmičenju 'Lajk za naučnu ekipu'

18.12.2017
SARAJEVO, 18. dec 2017

Na školskom takmičenju "Lajk za naučnu ekipu”, najboljim projektom u kategoriji osnovnih škola proglašen je "Radijator sa ventilatorom" učenika škole Musa Ćazim Ćatić iz Sarajeva.

U kategoriji srednjoškolaca, najbolji je projekt učenika Franjevačke klasične gimnazije iz Visokog "Pretvaranje kinetičke energije u električnu pomoću piezoelektričnog efekta”.  

- Naša ideja za ovo takmičenje su ventilatori koje smo montirali zajedno s radijatorima. To poboljšava cirkulaciju zraka unutar prostorije i tako smo brže zagrijali učionicu. Veoma sam sretan zbog prvog mjesta zato što potvrđuje naš trud koji smo uložili u ovaj projekt - izjavio je učenik Osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić" Dino Aganović.

- Naš projeat radi tako što se kvarcne ploče postavljaju na površine kuda se kreću učenici. Samim tim, kretanjem se stvara kinetička energija koju skladištimo u kondenzatorima te pomoću električnog grijača zagrijavamo i koristimo kao toplu vodu unatar našeg internata. Sretan sam zbog prvog mjesta jer smo time pokazali da hemija nije toliki bauk kakvim se čini - rekao je učenik Franjevačke klasične gimnazije iz Visokog Petar Tuka.

Takmičenje "Lajk za naučnu ekipu" održano je u Sarajevu u okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj” koji implementira UNDP uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Jedna je od brojnih aktivnosti projekta čiji je cilj da javnosti, prvenstveno mladima, ukaže na značaj energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. U brojnim bh. gradovima su tokom projekta održani edukativni i zabavni događaji koje je posjetilo više od 57.000 učesnika.

Za takmičenje "Lajk za naučnu ekipu", više od 40 školskih ekipa iz cijele Bosne i Hercegovine je prijavilo njihove naučne radove iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljih izvora energije, a stručni žiri je odabrao sedam finalista.

Svojim energetski efikasnim projektima učenici su pokazali pametna rješenja i ideje za efikasniju upotrebu energije i zaštitu okoliša.

U superfinalne su odabrani učenici IV osnovne škole iz Mostara, Osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić" iz Sarajeva i škole "Zmaj Jova Jovanović" iz Banja Luke. Finalisti iz srednjih škola su KŠC Don Bosco iz Žepča, Franjevačka klasična gimnazija iz Visokog, Srednja škola "Nikola Tesla" iz Broda i Srednja mašinska tehnička škola iz Sarajeva.   

Nagrade pobjedničkim ekipama uručili su Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH i Anders Hagelberg, ambasador Švedske u BiH.

Hagelberg je rekao da su energetska efikasnost i instrumenti zaštite okoliša nešto što je obavezno.

- Svi moramo dati sve od sebe kako bismo osigurali vlastitu budućnost. Zapravo su oni izazovi koji se tiču okoliša i našeg odnosa prema njemu neki od ključnih u našoj budućnosti - ambasadorove su riječi.

Sinanoglu je ocijenila da Bosna i Hercegovina nema baš veoma dobar učinak kad je riječ o energetskoj efikasnosti i odnosu prema potrošnji energije.

-Naime, kad pogledate prosjeke učešća energetske efikasnosti, isto tako i potrošnju energije u državama EU i u BiH, razlike su ogromne. Od 4,75 posto u EU do 20 posto u BiH. Tako da BiH mnogo toga može učiniti u postizanju bolje energetske efikasnosti. S jedne strane, cilj je zaštiti energetski efikasne potencijale BiH, a s druge, efikasnije koristiti raspoloživu energiju - rekla je ona.

Dosad je kroz projekt "Zeleni ekonomski razvoj” obnovljeno 86 javnih objekata, kreirano više od 800 radnih mjesta i poboljšani uslovi boravka za više od 60.000 korisnika. Projekt implementira UNDP uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskih ministarstava prostornog uređenja, kantonalnih ministarstava, te drugim partnerima.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.