Brinemo za okoliš
sepic

Usvojeni principi izmjena izbornog zakona BiH

15.12.2017
Sarajevo, 15. decembra 2017. godine

(s.r. ) 

Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio je Principe prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH prema kojima birači u BiH mogu glasati „i elektronski“.
Naime, ovim prijedlogom se članu Izbornog zakona BiH koji glasi: „Izborna komisija BiH i nadležni organi za provedbu izbora osiguravaju da glasanje bude tajno i da se obavlja lično, glasačkim listićem“  dodaje „ili elektronski“. 

Jedan od zastupnika Nezavisnog bloka (Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović)  koji je predložio ove izmjene, Senad Šepić  tvrdi da predložena izmjena znači da „birač  glasa na listiću, kao i ranije, ali da odmah nakon glasanja listić ide na skeniranje“. 
„Ovim štitimo volju birača i onemogućavamo izborne prevare, manipulacije i krađe. Mislim da nema većeg nacionalnog interesa svih ljudi u cijeloj BiH nego da dobiju šansu da njihov glas bude zaštićen, da mogu izaći na izbore i da budu sigurni da će ono kako su oni glasali biti i izbrojano", kaže Šepić i naglašava da glasanjem o ovom prijedlogu „svako pokazuje da li mu je  stalo da ima ozbiljne, transparentne, poštene, otvorene i demokratske izbore“.

Na opasku da napisano ne znači to što on kaže, Šepić tvrdi da su „parlamentarne komisije razmatrale ovaj prijedlog i da su shvatila da to znači upravo ovo što on govori“. 
Pojašnjava da bi ovo trebalo koštati gotovo isto koliko i providne kutije u koje bi birači ubacivali svoje listiće, koje je predlagala CIK BiH, te da ima sasvim dovoljno vremena da do izbora 2018 novi sistem bude kupljen, instaliran i provedene sve potrebne obuke za njegovo korištenje. 

Šepić kaže da ne zna, ali misli da HDZ BiH nije glasao za ove principe izmjena. NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kcus
Na KCUS-u iznenađeni Konakovićevim riječima
23.02.2018

Direktorij Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu saopćio je danas da je iznenađen riječima premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića u jučerašnjem intervjuu.

la
Lagumdžija: Opasnost od ponovnog pokušaja razbijanja BiH
23.02.2018

Istakao je da se današnje podjele u Evropi na snage društva zajedničkih vrijednosti i na promotore segregacije prelamaju preko zapadnog Balkana, kao poprišta geostrateške budućnosti širih prostora.

bih
Stanje na cestama 23. 02. 2018.
23.02.2018

Zbog jakog vjetra koji stvara sniježne nanose na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 3.500 kg, na regionalnom putu Mihalji-Blidinje.

SBF