Brinemo za okoliš
ban

Ekotim podržalo odluku o odbijanju odobrenja za izgradnju TE Banovići

15.12.2017
SARAJEVO, 15. dec 2017

Udruženje za zaštitu okoliša, prirode i zdravlja EKOTIM podržalo je odluku Federalnog ministarstva prostornog uređenja, koje je odbilo zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za izgradnju TE Banovići, jer je utvrđeno da rudnik nije riješio ključna pitanje poput vodosnabdijevanja, snabdijevanje ugljem, pitanje otpadnih voda, te izgradnju deponije šljake i pepela.   

- Ovo je još jedna potvrda da su nevladine organizacije bile u pravu kada su u postupku izdavanja okolinske dozvole upozoravale Federalno ministarstvo okoliša i turizma na iste propuste i nedostatke. Nakon što je Ministarstvo okoliša i turizma, i pored činjenice da su bili upoznati sa ovim nedostacima, izdalo okolinske dozvole, organizacija "Ekotim" je protiv izdavanja tih dozvola pokrenula sudske tužbe - saopćeno je iz te organizacije.

Podsjetili su da su predstavnici Sekretarijata Energetske zajednice u procesu medijacije objasnili predstavnicima investitora i Federalnog ministarstva okoliša i turizma, da emisije polutanata u zrak propisane u okolinskoj dozvoli za TE Banovići nisu u skladu sa međunarodnim standardima koje je Bosna i Hercegovina prihvatila i koje je obavezna primjenjivati.

- Odluka Federalnog ministarstva prostornog uređenja je još jedna potvrda da su i dalje  neriješeni mnogi drugi propusti i nedostaci u projektu TE Banovići. Nadamo se da će ovo biti dodatni dokaz u pokrenutim sudskim procesima, te da će se nakon ove odluke, poništiti pogrešno donesene okolinske dozvole- naglasili su iz "Ekotima".NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.