Brinemo za okoliš
cen

Podrška Općine Centar ekološkim projektima

14.12.2017
SARAJEVO, 14.dec 2017

Općina Centar Sarajevo nastavlja pružanje finansijske pomoći nevladinim organizacijama, a u ovogodišnjem budžetu osigurano je 148.000 KM za podršku projektima nevladinih organizacija i udruženja.

Posljednji u nizu takvih primjera je donacija te općine u iznosu od 7.400 KM Udruženju „Green art“ za implementaciju projekta „Zeleni zid“.

Kako navode iz te općine ključni identificirani problemi na području općine na koje građani mogu uticati u značajnoj mjeri odnose se na zaštitu zraka, vode i brigu o otpadu. Problem koji je evidentiran je slaba ili nikakva svijest o značaju zaštite okoliša, nedostatak obrazovanja i želje da se educira kako pojedinac može doprinijeti poboljšanju stanja okoliša.

 - Osnovni cilj projekta je neformalno obrazovanje u cilju samozapošljavanja i popularizacije zelene ekonomije, njene mogućnosti samozapošljavanja kroz takozvane zelene poslove, što je hit u svijetu već duži period – saopćeno je iz Općine Centar.

Namjera je naučiti kako otpad pretvoriti u umjetnost; educirati o značaju zaštite okoliša i njegovom očuvanju, te kontinuirano raditi na podizanju svijesti građana općine.

Ciljna grupa projekta su učenici Osnovne škole „Silvije Strahimir Kranjčević“, članovi likovne i ekološke sekcije.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.

SBF