Brinemo za okoliš
kli

Objavljena Haška deklaracija o planetarnoj klimatskoj sigurnosti

12.12.2017
DEN HAAG,  12. dec 2017

Eksperti koji se bave time kako klimatske promjene utiču na globalnu sigurnost u utorak su pokrenuli akcioni plan u šest tačaka koji ima za cilj baviti se prijetnjama koje stvaraju problemi kao što su nestašice vode i hrane.

Haška deklaracija o planetarnoj sigurnosti objavljena je na konferenciji u istoimenom holandskom gradu, istog dana kada su se deseci svjetskih čelnika sastali u Parizu kako bi ojačali borbu protiv globalnog zagrijavanja.

Očekuje se da će na Pariškom samitu biti objavljeni projekti vrijedni milijarde dolara kako bi pomogli siromašnim zemljama i u smanjenju emisije industrijskih gasova.

Haška deklaracija poziva na uspostavu funkcije "specijalnog izaslanika za klimatsku sigurnost", traži bolju saradnju u međunarodnim migracijskim pitanjima, te poziva gradove da uzimaju u obzir klimatske rizike kada planiraju urbano širenje.

Deklaracija također poziva na akciju u tri konkretna problema - nestašicu hrane u afričkom bazenu Čada, sigurnost u Maliju i upravljanje vodenim resursima u Iraku, prenosi AP.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.

SBF