Brinemo za okoliš
kli

Otvoren svjetski klimatski samit u Parizu

12.12.2017
PARIZ, 12. dec 2017

Vodeći svjetski zvaničnici u utorak su otvorili klimatski samit u Parizu, navodeći da investitori i kompletan globalni finansijski sistem trebaju da se brzo kreću u ka energetici i industrijskim aktivnostima koje neće pogoršati klimatske promjene.

Premijer otočke zemlje Fidži izjavio je "da smo svi u istom kanuu", podjednako i siromašne i bogate zemlje. Otvarajući samit, Frank Bainimarama je izjavio da "finansijska obećanja sada trebaju da se provode brže kroz uhodane kanale i mijenjaju situaciju na terenu".

Japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono opisao je načine na koje Japan ulaže u tehnologiju nadzora klime i hidroenergije, ali je priznao da "moramo učiniti više i bolje".

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian izjavio je da današnji samit ima za cilj učiniti napore na smanjenju emisije stakleničkih gasova "kredibilnijim".

Čelnici banaka i energetskih kompanija pridružili su se više od 50 šefova država na samitu, koji ima za cilj ubrzati ulaganja u energiju koja ne šteti kliimi, uprkos odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče Sjedinjene Države iz sporazuma.

Samit, čiji su zajednički domaćini UN, Svjetska banka i francuski predsjednik Emmanuel Macron, održava se na drugu godišnjicu pariškog klimatskog sporazuma, koji je ratificiralo 170 zemalja, prenosi Associated Press.

NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.

SBF