Brinemo za okoliš
lac

Lactalis povukao milione mliječnih proizvoda zbog salmonele

11.12.2017


PARIZ, 11. dec 2017

Proizvođač mlijeka za bebe Lactalis i francuske vlasti naredili su globalno povlačenje miliona mliječnih proizvoda iz straha od zaraze bakterijom salmonele.

Francusku kompaniju, jednog od najvećih za proizvodnju mlijeka u svijetu,  upozorile su zdravstvene službe u Francuskoj da se 26-oro djece razboljelo do 1. decembra.

Sudeći po listi objavljenoj na websiteu francuskog ministarstva zdravstva, povlačenje proizvoda pogađa potrošače širom svijeta, uključujući Britaniju i Grčku u Evropi, Maroko i Sudan u Africi, Peru u Južnoj Americi i Pakistan, Bangladeš i Kinu u Aziji.

Portparol kompanije Michel Nalet izjavio je u ponedjeljak za Associated Press da je "povlačenje proizvoda iz predostrožnosti" učinjeno od sredine februara.

Lactalis navodi u saopćenju da je 26 slučajeva zaraze povezano s mliječnim proizvodima po nazivu Picot SL, Pepti Junior 1, Milumel Bio 1 i Picot Riz.

Kompanija navodi da "iskreno žali zbog brige stvorene takvom situacijom i izražava solidarnost i podršku s porodicama čija su se djeca razboljela".

Dodaje da je mogući izvor epidemije identifikovan u postrojenju koje se koristi za sušenje mlijeka u proizvodnom pogonu u maju. Dezinfekcija i mjere čišćenja provedene su na sumnjivoj lokaciji u zapadnoj Francuskoj.

Zdravstvena panika je izbila u ovom mjesecu kada je Lactalis saopćio da je kod 20 beba mlađih od šest mjeseci dijagnosticirana zaraza salmonelom. Kompanija je naredila prvo povlačenje koje je prošireno na još proizvoda na zahtjev francuskih vlasti  nakon novih slučajeva zaraze.

Lactalis zapošljava 75.000 u 85 zemalja s prihodom od 17 millijardi eura.

Simptomi zaraze salmonelom uključuju abdominalne probleme, dijareju i groznicu. Većina ljudi oporavi se bez liječenja.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

vakcine
Antivakcinalni lobiji dovode u rizik cijelu populaciju
10.02.2018

Goran Čerkez,pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i kordinaciju razvoja strategija,podsjeća da antivakcinalni lobiji nisu pojava novijeg datuma,već da to traje niz godina.Jedan od začetnika tog lobija je kontroverzni dr. Andrew Wakefield.koji

kc
Strateško zanavljanje dijagnostičkih aparata u KCUS-u
08.02.2018

zv
Od trihineloze u Zvorniku oboljelo najmanje devetoro ljudi
08.02.2018

Iz resornog ministarstva upozoravaju da ovaj slučaj potvrđuje da je trihineloza i dalje aktuelna zoonoza.

SBF