Apoteke Sarajevo
str

Generalni štrajk u Jerusalemu, Zapadnoj obali i Gazi

07.12.2017
RAMALLAH, 7. dec 2017

U većini okupiranih palestinskih teritorija, uključujući Istočni Jerusalem, u četvrtak je održan generalni štrajk u znak protesta protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da Jerusalem proglasi prijestonicom Izraela.

Radnje su zatvorene, dok su učenici ostali kod kuće nakon poziva na štrajk u svim školama.

Kako navodi WAFA, palestinske "nacionalističke i islamističke" snage pozvale su na štrajk nakon Trumpove objave o Jerusalemu, koju Palestinci smatraju izdajom američke uloge kao iskrenog mirotvorca u palestinsko-izraelskom konfliktu.

Palestinci su u srijedu naveče izašli na spontane proteste u Jerusalemu, Ramallahu, Betlehemu i drugim gradovima na Zapadnoj obali i Gazi.

U znak žalosti, ugašena su svjetla na božićnim drvcima u Betlehemu i Ramallahu.

U većini gradova Zapadne obale i Gaze za četvrtak su planirani novi mitinzi i protesti, kao i u Istočnom Jerusalemu, gdje su aktivisti pozvali na okupljanje ispred kapije Damask, malo prije podneva.

Palestinske snage su pozvale na tri dana bijesa u znak protesta protiv ove američke odluke. Vrhunac ovih protesta se očekuje oko podneva trećeg dana, u petak.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

prin
Na pomolu još jedno kraljevsko vjenčanje
22.01.2018

Brooksbank je od ranije poznat javnosti zbog neprimjerenih fotografija sa striptizetama koje su procurile u javnost.

aba
Abbas će u Bruxellesu tražiti od EU priznanje palestinske države
22.01.2018

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u ponedjeljak će doputovati u Bruxelles, u posjetu koja bi trebala trajati tri dana.

un
Vijeće sigurnosti UN-a vanredno zasjeda zbog aktuelnih dešavanja u Siriji
22.01.2018

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) danas će na vanrednoj sjednici razmatrati aktuelnu situaciju u Siriji i pitanje dopremanja humanitarne pomoć u toj zemlji.