Apoteke Sarajevo
dan

Dogodilo se na današnji dan

07.12.2017
Dogodilo se na današnji dan

1914 – Skupština Srbije u Prvom svjetskom ratu u Nišu usvojila Deklaraciju o ujedinjenju južnih Slovena u zajedničku državu. To je bilo prvi put da srpska vlada jugoslavensko ujedinjenje postavlja kao prioritetan cilj srpske državne politike.

1941 – Japanski avioni napali su američku pomorsku bazu u Pearl Harboru na Havajima i uništili veliki broj aviona i brodova, što je ubrzalo odluku SAD-a da se uključe u Drugi svjetski rat.

1941 – Velika Britanija je u Drugom svjetskom ratu objavila rat Mađarskoj, Rumuniji i Finskoj, zemljama koje su, kao članice Trojnog pakta, učestvovale u agresiji na SSSR.

1946 – Skupština FNR Jugoslavije donijela je zakon o nacionalizaciji kojim su obuhvaćena sva veća privatna preduzeća. Time je likvidiran i inostrani kapital, koji je u industriji i rudarstvu predratne Jugoslavije učestvovao sa oko 50 odsto.

1949 – Chiang Kai-shek je na ostrvu Tajvanu (Formozi), gdje je s ostacima svoje vojske pobjegao nakon poraza od Narodnoslobodilačke armije Kine, proglasio državu i ustanovio vladu.

1965 – Vaseljenski patrijarh Atenagora I i papa Pavle VI ukinuli su međusobnu ekskomunikaciju dvije crkve kojom je 1054. počeo raskol dviju kršćanskih crkava.

1970 – Uvjerljiva pobjeda Awami lige na izborima u Istočnom Pakistanu, pobornika autonomije Bengala (kasnije Bangladeš), dovela je do duboke krize između Istočnog i Zapadnog Pakistana, koja je naredne godine eskalirala u građanski rat.

1971 – Sovjetska vasionska kapsula počela je da šalje radio i televizijske signale s Marsa.

1974 – Kiparski predsjednik, arhiepiskop Makarios III, trijumfalno dočekan na Kipru, koji je napustio 15. jula 1974. nakon državnog udara. Prevrat na Kipru organizovali su grčki oficiri, ali nisu uspjeli da zadrže vlast.

1975 – Indonežanska armija ušla u Istočni Timor gdje je, nakon ukidanja trovjekovne portugalske kolonijalne vlasti, izbio građanski rat.

1988 – Sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov objavio je u UN unilateralno smanjenje sovjetskih trupa, tenkova, borbenih aviona i artiljerije.

1988 – U zemljotresu u Ermeniji poginulo više od 25.000 ljudi, 12.000 je povrijeđeno, a pola miliona ostalo bez domova. Uništeno je 10% ermenske industrije.

1992 – Vlada Indije zabranila fundamentalističke pokrete poslije nereda u kojima je poginulo najmanje 400 Hindusa i muslimana. Tokom nereda razorena je džamija u Ajođi.

1995 – Sonda s američkog svemirskog broda "Galilei" ušla u atmosferu Jupitera i 75 minuta slala podatke prije nego što se raspala.

1996 – Predsjednik Alžira Liamine Zeroual ozakonio svojim potpisom ustavne reforme kojima se zabranjuju političke partije zasnovane na religiji.

2001 – U građanskom ratu u Afganistanu talibani su predali svoje posljednje uporište Kandahar.

2002 – Irak inspektorima UN predao dokument o iračkom oružju za masovno uništenje, kao i o vojnoj industriji, što je zahtijevano novembarskom rezolucijom Vijeća sigurnosti.

2004 – Hamid Karzai položio zakletvu kao prvi predsjednik Afganistana izabran na slobodnim izborima.

2005 – Haški bjegunac, hrvatski general Ante Gotovina, uhapšen u Španiji na Kanarskim ostrvima. On je bio u bjekstvu od jula 2001. zbog optužbi Haškog tribunala za zločine protiv čovječnosti nad Srbima tokom vojne operacije "Oluja".
2016. – U avionskoj nesreći kompanije Pakistan International Airlines linije PK661/PIA661 u Pakistanu poginulo svih 47 putnika.

NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

prin
Na pomolu još jedno kraljevsko vjenčanje
22.01.2018

Brooksbank je od ranije poznat javnosti zbog neprimjerenih fotografija sa striptizetama koje su procurile u javnost.

aba
Abbas će u Bruxellesu tražiti od EU priznanje palestinske države
22.01.2018

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u ponedjeljak će doputovati u Bruxelles, u posjetu koja bi trebala trajati tri dana.

un
Vijeće sigurnosti UN-a vanredno zasjeda zbog aktuelnih dešavanja u Siriji
22.01.2018

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) danas će na vanrednoj sjednici razmatrati aktuelnu situaciju u Siriji i pitanje dopremanja humanitarne pomoć u toj zemlji.