Apoteke Sarajevo
trump

Trump će danas priznati Jerusalem za prijestonicu Izraela

06.12.2017
WASHINGTON, 6. dec 2017

Američki predsjednik Donald Trump danas će objaviti da Sjedinjene Američke Države priznaju Jerusalem za prijestonicu Izraela i da će svoju ambasadu preseliti u taj grad.

Unatoč upozorenjima zapadnih i arapskih saveznika, Trump će u obraćanju u Bijeloj kući u 13.00 sati po lokalnom vremenu narediti ministarstvu vanjskih poslova da započne s potragom za lokacijom u Jerusalemu na koju će biti prebačena američka ambasada, izvještava Reuters.

- Predsjednik smatra da je ovo priznavanje realnosti. Mi se krećemo naprijed na temelju istine koja je nepobitna. To je jednostavno činjenica - rekao je jedan zvaničnik koji je u utorak obavijestio novinare o ovoj objavi.

Trump će potpisati odluku o izuzeću kojom se preseljenje ambasade odgađa jer SAD nema objekat u Jerusalemu u koji će preseliti. Jedan visokopozicionirani zvaničnik je rekao da bi moglo potrajati tri do četiri godine dok se ambasada izgradi.

Svi bliskoistočni saveznici Washingtona su u utorak upozorili Trumpa na opasne posljedice njegove odluke.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

prin
Na pomolu još jedno kraljevsko vjenčanje
22.01.2018

Brooksbank je od ranije poznat javnosti zbog neprimjerenih fotografija sa striptizetama koje su procurile u javnost.

aba
Abbas će u Bruxellesu tražiti od EU priznanje palestinske države
22.01.2018

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u ponedjeljak će doputovati u Bruxelles, u posjetu koja bi trebala trajati tri dana.

un
Vijeće sigurnosti UN-a vanredno zasjeda zbog aktuelnih dešavanja u Siriji
22.01.2018

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) danas će na vanrednoj sjednici razmatrati aktuelnu situaciju u Siriji i pitanje dopremanja humanitarne pomoć u toj zemlji.