Apoteke Sarajevo
sk

Rusija spremna da izvrši uticaj na Sjevernu Koreju

06.12.2017
MOSKVA, 6. dec 2017

Rusija ima otvorene kanale komunikacije sa Sjevernom Korejom i Moskva je spremna da izvrši uticaj na Pyongyang, navela je novinska agencija RIA izjavu zamjenika ministra vanjskih poslova  Igora Morgulova.

- Mi imamo kanale putem kojih provodimo dijalog, i spremni smo da ih aktiviramo, spremni smo da izvršimo uticaj na Sjevernu Koreju - navodi novinska agencija izjavu Morgulova na konferenciji u Berlinu.

Također je kazao da ni Washington ni Pyongyang  ne žele rat "ali takav scenarij postoji".  

Kremlj je tradicionalno štitio izoliranu zemlju iako su posljednje raketne probe Pyongyanga iritirale Moskvu.

Sjeverna Koreja, koja je izvela šestu i najveću nuklearnu probu u septembru, testirala je desetke balističkih projektila pod čelništvom Kim Jong Una, prkoseći međunarodnim sakcijama.

Morgulov je pozvao na druge mjere osim izolacije u bavljenju Sjevernom Korejom.

- Vjerujemo da iuzolacija sama neće funkcionirati, to nas neće dovesti nigdje. Čineći to, samo pogoršavamo situaciju, koja je opasna. Zaista smo na rubu rata - kazao je ruski diplomata, prenosi Reuters.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

hap
SAD: Uhapšeni roditelji koji su držali 13-oro djece u lancima
16.01.2018

Policija je uhapsila par nakon što je otkriveno da su svojih trinaestero djece držali zatočeno u kući, vezanih lancima za krevete, prenosi BBC.

dan
Dogodilo se na današnji dan
16.01.2018

Danas je utorak, 16. januar/siječanj, 16. dan 2018. godine. Do kraja godine ima još 349 dana (350 u prijestupnoj godini).

er
Erdogan: Stvara se teroristička armija na našoj granici, to nećemo dozvoliti
15.01.2018

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je zaprijetio da će spriječiti stvaranje sigurnosnih snaga sa 30.000 pripadnika podržanih od SAD-a u sjevernoj Siriji, javlja AFP.