Apoteke Sarajevo
fna

Poslanici i delegati vanredno zasjedaju radi zakona o PIO i budžeta FBiH

06.12.2017
SARAJEVO, 6. dec 2017

U naredna dva dana Predstavnički dom i Dom naroda Federalnog parlamenta održat će vanredna zajedanja zbog razmatranja novog zakona o penzijsko i invalidskom osiguranju, rebalansa ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH, te predloženog budžeta FBiH za narednu godinu.

Za razliku od važećeg, u novom zakonu o PIO, koji je Vlada utvrdila 24. oktobra, prepoznaju se jednokratna povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do jula 1998. godine u iznosu od 10 posto i pet posto povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do 31. decembra 2007.

Novi zakon će, po mišljenju Vlade FBiH, ublažiti razlike u penzijama penzionera koji su ušli u penzijski sistem do 1998. godine, a istovremeno će približiti odnosno ujednačiti visine penzija za penzionere koji su otišli u penziju po novom zakonu kroz vrijednost boda od 14 KM.

Pred poslanicima i delegatima naći će se i rebalans ovogodišnjeg federalnog budžeta, u kojem je sedam miliona KM usmjereno za deset najvećih boračkih udruženja od posebnog značaja za Federaciju BiH.

U Nacrtu budžeta za 2018. godinu povećan je transfer kantonima i općinama na 18 miliona KM. Pri tome je rebalansom budžeta za ove namjene planirano 12 miliona KM.

Putem Federalnog zavoda za zapošljavanje implementirat će se Projekat podrške zapošljavanju finansiranog putem zaduženja kod Svjetske banke - Međunarodne banke za obnovu i razvoj. U te svrhe, predviđeno je 12,7 miliona KM na razdjelu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Pored toga, početkom naredne godine očekuje se završetak provedbe Uredbe za zapošljavanje i samozapošljavanje, te je za te namjene predloženo da se izdvoji dva miliona KM.

Federalno ministarstvo finansija, pridržavajući se načela stabilizacijskog djelovanja fiskalne politike, izradilo je Nacrt budžet Federacije BiH za 2018. godinu, koji iznosi 2.875.051.837,00 KM. To je za 127,4 miliona KM ili pet posto više u odnosu na ovogodišnji budžet Federacije BiH.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

po
Memorijalni centar u Potočarima u 2017. zabilježio više od sto hiljada posjeta
16.01.2018

sas
Počeo sastanak o usaglašavanju odgovora na Upitnik Evropske komisije
16.01.2018

Sastanak na kojem će najviši državni i entitetski dužnosnici pokušati usaglasiti preostalih sedam pitanja iz Upitnika Evropske komisije počeo je danas u Istočnom Sarajevu.

pol
Pronađen vozač koji je povrijedio dvije pješakinje i pobjegao
16.01.2018

Policija je pronašla vozača koji je sinoć oko 18.00 sati na raskrsnici ulica Krečanska i Rudarska u Tuzli udario dvije pješakinje, a potom pobjegao s mjesta nesreće.